Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
04
11
Peter Streefkerk
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Peter Streefkerk
Dossier: Inkoopboeken
Soort:

175 lifehackingtips

Lifehacking klinkt op het eerste gezicht erg spannend. Door de regelmatig terugkerende aanvallen van hackers op internetsites krijgt het vaak een negatieve lading. Alsof er bij lifehacking ingebroken wordt in je leven, maar dat is het niet. Anderhalf jaar geleden tijdens het Nyenrode congres hoorde een deel van inkopend Nederland voor het eerst van lifehacking via Martijn Aslander. Hij was als slotspreker ingehuurd. Tijdens zijn betoog meldde hij terloops dat het boek “150 lifehackingtips” gratis was te downloaden. Volledig in lijn met de ideeën en principes van lifehacking: zoveel mogelijk delen en gratis ter beschikking stellen. Inmiddels is er een 3e druk en heet het boek “175 lifehackingtips”. Nieuwsgierig? Lees wat Lifehacking inhoudt en wat het jou als inkoper kan bieden.

Alleen voor nerds? Dacht het niet!
Maar wat is lifehacking nu precies? Zoals de auteurs het zelf formuleren: modelleren van je informatiegedrag naar eigen behoefte. Is het daarmee een onderwerp voor Nerds? Integendeel, je hoeft alleen maar belangstelling te hebben om meer tijd over te houden voor de leuke dingen des levens. Of het nu gaat om e-mail, telefoon of het organiseren van je leven. Ervoor zorgen dat het leuker en beter wordt. Lifehacking is een mix van timemanagement, kennismanagement en persoonlijke ontwikkeling. Tot zover de auteurs zelf, waarvan er slechts vier als auteur op de voorzijde van het boek worden genoemd. Begrijpelijk als je de volledige lijst van auteurs achter in het boek doorneemt.

Informatie overkill
Wie kent niet het gevoel. De dagelijkse hoeveelheid informatie grijpt je bij de keel. Je mailbox bezorgt jou iedere dag stress. Het aantal indrukken op een normale dag is gigantisch. Je kunt er wat aan doen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat je toch nog één nieuw boek gaat lezen en wel dit boek. Naast de 20 boeken die al op je lijstje staan. Of op je nachtkastje liggen. Schuif die boeken eerst even aan de kant. Begin vervolgens aan “175 Lifehackingtips” en merk al lezende het verschil met andere (management)boeken. Elk tip zet je concreet aan tot nadenken. En toepassen als je er wat aan hebt.

Naar een efficiënter leven
Lifehacking is je dagelijkse activiteiten sneller en efficiënter uitvoeren en dat kan met de 175 tips die in het boek genoemd worden. Maar er is meer. Tik lifehacking als zoekterm in op Google en je komt als eerste terecht op de site www.lifehacking.nl . Daar tref je nog veel meer tips aan dan de genoemde 175. Beschouw de tips in het boek dus als een eerste kennismaking met het begrip lifehacking en laat je enthousiasmeren of niet. Is het daarmee ook een boek voor inkopers? Natuurlijk, ook inkopers hebben het druk, staan onder toenemende druk en zitten af en toe met de handen in het haar als ze hun agenda, inbox en “to do”-lijst bekijken.

Helder, kort en zakelijk
Het boek kent een indeling naar de onderwerpen Algemene tips, Kantoortips, Windows & Outlook, Persoonlijke ontwikkeling, Web 2.0 en Mac-tips. De tips zelf zijn helder en kort beschreven met indien nodig een verwijzing naar een site of bepaalde software. Maar het is niet alleen software. Sommige van de tips zijn gewoon zeer praktisch van aard en hebben niets van doen met automatisering.

Heb je het boek “150 lifehackingtips” al in de kast staan en vraag je je af of je dit nieuwe boek nog moet aanschaffen? De technologie staat niet stil en in een jaar tijd is er (weer) veel veranderd. Een voorbeeld daarvan is de iPad. Vorig jaar april pas geïntroduceerd en via twee tips een plaats gekregen in de 3e druk. Daarnaast zijn er tips verwijderd, gewijzigd en toegevoegd en telt het boek bijna 90 pagina’s meer ten opzichte van de 2e druk. Al met al genoeg redenen de aanschaf serieus te overwegen.

Boeiend
Wat maakt de inhoud van het boek zo boeiend? Simpele vragen en antwoorden die je misschien zelf niet had kunnen bedenken. Maar wel een oplossing bieden voor de tijdrovende problemen die je zelf ervaart of hebt ervaren. Natuurlijk is niet alles voor iedereen van toepassing. Haal uit het boek wat je nodig hebt. Al win je met het toepassen van één van de tips maar 1 uurtje per week, dat is op jaarbasis al 52 uur. En zoals iedereen weet, tijd is schaars en tijd kost geld.

Is er dan niets negatiefs te melden over het boek? Ja, het zou misschien kunnen dat een boek dat voor een groot deel gaat over internet en automatisering bij publicatie achterhaald zou zijn. Verder betekent iedere nieuwe druk van het boek met nieuwe lifehackingtips dat de eerdere drukken van het boek bij wijze van spreken naar De Slegte kunnen. 

Eindoordeel

Om in de lijn te blijven met het principe van Lifehacking is het advies ook kort maar krachtig. Download het boek in eerste instantie via internet http://lifehacking.nl/gratis-downloads/ . Je krijgt dan een gratis indruk van wat het inhoudt. Als dat geen goede deal is voor een inkoper. Grote kans dat je later alsnog het boek aanschaft, want A4 papier leest minder gemakkelijk dan een boek. De aanschaf van het boek is dan weer een goeie deal voor de auteurs. 

Beoordeling: ****

Bestellen
Het boek '175 lifehackingtips' direct bestellen.

Aanvullende literatuur
•    Getting things done, David Allen
•    Free, Chris Anderson
•    Een werkweek van vier uur, Timothy Ferris
•    Elke dag je hoofd en inbox leeg, Taco Oosterkamp
•    Het Checklist-manifest, Atul Gawande


Boekgegevens
Auteurs:
•    Martijn Aslander: houdt zich bezig met de netwerk- en informatiesamenleving. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen en bijeenkomsten. Daarnaast schrijft hij erover en is hij initiatiefnemer van platforms als Elvenstone, Lifehacking.nl en Lifehacking Academy. Verder brengt Martijn mensen bij elkaar in verschillende netwerken zoals Great Place to live, Naamlooz, Nieuwe Garde en SOP. Zie ook www.martijnaslander.nl
•    Frank Meeuwsen: heeft de start en de opkomst van de Nederlandse blogsfeer van dichtbij meegemaakt. Sinds 2007 is hij actief op de weblog Lifehacking.nl. Met zijn eigen bureau The Incredible Adventure starts here… adviseert hij op het gebied van digitale communicatie en online strategie. Hij is auteur van het boek “Bloghelden” Zie ook www.bloghelden.nl
•    Taco Oosterkamp: is expert in slimmer werken. Samen met het team van zijn bedrijf Meereffect traint en coacht hij professionals in de door David Allen ontwikkelde methode 'Getting Things Done', een gestroomlijnde manier om zo effectief mogelijk te werken. Hij is auteur van meerdere boeken waaronder “Elke dag je hoofd en inbox leeg” en vaste columnist op de ondernemerswebsite van Microsoft. Zie ook www.meereffect.nl
•    Sanne Roemen: adviseert, schrijft, traint en spreekt over hoe mensen en organisaties webtechnologie kunnen gebruiken om hun doelen makkelijker te bereiken. Wiki’s, weblogs, microblogging en online sociale netwerken zetten een hefboom op kenniswerk, samenwerken en netwerken. Sanne zet haar kennis en inspiratiekracht vooral in voor maatschappelijke organisatie en projecten. Zij is medeoprichter van Lifehacking.nl. Zie ook www.sanneroemen.nl 
•    En vele andere lifehackers, kijk voor een volledige opsomming achter in het boek.

Boek, paperback / 272 blz. / Nederlandstalig
Van Duuren Management / 3e druk / 2011
ISBN-13: 9789089650818

Bestel dit boek via www.managementboek.nl

Peter Streefkerk
Door Peter Streefkerk
Peter Streefkerk is mede-eigenaar van Starck Training & Development en Respect Inkoopconsultancy. Hij houdt zich bezig met interim management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van de boeken Inkopen voor Dummies, Inkoop en een groot aantal artikelen over inkopen. Volg Peter op Twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.