Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
01
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: PMI
Soort:

“2015 was een goed jaar voor de Nederlandse industrie”

“2015 was een goed jaar voor de Nederlandse industrie”

“De Nederlandse industrie heeft een goed jaar achter de rug”, stelt Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven. “2015 is mooi afgesloten met een NEVI Purchasing Managers Index (PMI) van 53.4. Een waarde van boven de 50 geeft een verbetering van de bedrijfsomstandigheden aan.”

Het valt de hoogleraar Inkoopmanagement op dat de productie index al 32 maanden boven de grenswaarde ligt. “De oorzaak hiervan is onder andere de sterke vraag naar Nederlandse producten. Export en binnenlandse vraag hebben zich de afgelopen twee jaar goed ontwikkeld. Er lijkt nu echter wel sprake van een afvlakking van de binnenlandse vraag. Toch draaien productiebedrijven op volle toeren. Vooral producenten van consumptiegoederen en halffabricaten doen het goed. Men rapporteert toenemende ordervolumes uit Groot Brittannië, Duitsland, VS en China”, aldus Van Weele.

Lage inkoopprijzen
De Nederlandse industrie blijft concurrerend, doordat de lagere inkoopprijzen direct worden doorvertaald naar de verkoop. “Dit vertaalt zich ook in meer banen”, voegt Van Weele toe. “Bedrijven geven aan vooral hun verkoop, planning en bedrijfsvoering te versterken. De laatste maand van het jaar werd er minder ingekocht. De oorzaak hiervoor lijkt gelegen in het beperkt houden van voorraden en werkkapitaal. Eind december moet immers de balans worden opgemaakt.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.