Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
14
04
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

8 miljoen euro boete voor kartelvorming zilveruienproducenten

8 miljoen euro boete voor kartelvorming zilveruienproducenten

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de boetes van ruim 8 miljoen euro aan telers en verwerkers van zilveruien in hoger beroep in stand gelaten. Op 25 mei 2012 heeft ACM de boetes opgelegd voor verboden kartelvorming.

De zilveruienproducenten spraken af hoeveel hectare zilveruien ingezaaid mochten worden. Ze hadden daarnaast contact over de prijzen en kochten bedrijfsmiddelen van drie concurrenten die hun onderneming staakten met als doel toetreding tot de markt te belemmeren. Het kartel is twaalf jaar actief geweest. Niet alle zilveruienproducenten waren het eens met de boetes. Vijf ondernemingen hebben rechtstreeks beroep ingediend bij de rechtbank Rotterdam.

In de tussenuitspraak van 20 maart 2014 oordeelde de rechtbank dat ACM terecht boetes heeft opgelegd voor het overtreden van het kartelverbod. Het CBb heeft op 24 maart 2016 in hoger beroep de rechtbankuitspraken bevestigd. De gedragingen van de zilveruienproducenten waren bedoeld om de concurrentie te beperken. Ook de areaalafspraken, het opkopen van bedrijfsmiddelen van concurrenten en het uitwisselen van prijsinformatie maakten onderdeel uit van een totaalplan met als gemeenschappelijk doel het stabiliseren van de markt en het realiseren van hogere prijzen voor de zilveruien.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.