Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
01
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Bas Heerink
Dossier: Economie
Soort:

Prijs niet langer doorslaggevend bij aanbestedingen binnen EU

Geld geeft niet langer de doorslag bij openbare aanbestedingen binnen de Europese Unie. Overheidsinstanties hoeven voortaan niet voor het laagste bod te kiezen, staat in een nieuw aangenomen wetgevingspakket.

Door het wetgevingspakket dat op 15 januari 2014 door de Europese Unie werd aangenomen, hoeven overheidsinstanties voortaan niet automatisch te kiezen voor de goedkoopste inschrijving. Het wordt nu ook mogelijk om bijvoorbeeld te kiezen voor de meest duurzame inschrijving op de aanbesteding. De meeste afgevaardigden van de lidstaten in het Europees Parlement vinden dat kwaliteit belangrijker is dan de prijs alleen.

Mogelijkheden
De nieuwe regels die de Europese Unie heeft aangenomen, bieden meer mogelijkheden om sociaal en op duurzame wijze aan te besteden. Hierdoor wordt het voor bedrijven gemakkelijker om mee te dingen naar opdrachten van overheidsinstanties. Dankzij het besluit van de Europees Parlement hoeft nu alleen de winnende partij van de aanbesteding nog maar alle achtergrondinformatie te leveren. Volgens de Europese Commissie leidt dit tot om en nabij de 80 procent minder bureaucratie.

Kansen voor MKB
De nieuwe regels voor aanbestedingen zijn ook gunstig voor bedrijven uit het MKB. Grote opdrachten van overheidsinstanties worden namelijk opgeknipt in meerdere kleine opdrachten. Hierdoor kunnen kleine bedrijven op onderdelen van het totaal meebieden en hebben zij dus automatisch meer kans om de inschrijving te winnen. Eerder waren bedrijven uit het MKB veelal de dupe van grote overheidsopdrachten. Door de compacte organisatie was het vaak lastig om op te boksen tegen de grote concurrenten, maar dat is nu verleden tijd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.