Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
08
07
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Global
Soort:

Aanbestedingsrechter wil overheden prikkelen

Mkb’ers die zich benadeeld voelen in aanbestedingsprocedures kunnen ondertussen al enkele weken terecht op Aanbestedingsdesk.nl van MKB Nederland. Maar ook de website van ‘Aanbestedingsrechter’ Emery Prenen biedt bedrijven de mogelijkheid om te toetsen of zij rechtmatig zijn behandeld tijdens een aanbestedingsprocedure.


Met verwondering las deeltijd-rechtenstudent en aanbestedingsspecialist van het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid Emery Prenen (39) begin deze maand het ‘nieuws’ op Pianoo.nl. In een bericht op de voorpagina vond hij de tekst terug die hijzelf schreef voor zijn website Aanbestedingsrechter.nl: Op de site kunnen gedupeerde bedrijven (indien gewenst anoniem) aanbestedingsgeschillen voorleggen. De aanbestedingsrechter doet vervolgens gratis een ‘virtuele’ uitspraak. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. maar een uitspraak kan voor een gedupeerd bedrijf wel aanleiding zijn om naar een advocaat te stappen. De aanleiding voor Prenens verwondering: Aanbestedingsrechter.nl is al anderhalf jaar in de lucht.


Dat Pianoo de website van Prenen als ‘nieuw’ beoordeelde. is niet zo vreemd. Aanbestedingsrechter.nl ziet er nog even maagdelijk uit als op de dag dat zij online ging. Het klachtenboek waar geschillen in voorgelegd dienen te worden is al anderhalf jaar ‘op dit moment leeg’. Dat zijn website vanaf dag ??n anoniem online staat komt volgens Prenen doordat hij er “weinig ruchtbaarheid” aan heeft gegeven. “Ik kan het nog prima in mijn eentje redden”. lacht hij. Zijn missie is niettemin nog steeds ernst: “Aanbestedingsrechter is bedoeld als een prikkeling voor overheden”. zegt Prenen. “In mijn werk als aanbestedingsspecialist voor Oud-Zuid kom ik veel administratieve rompslomp tegen. zowel voor bedrijven als voor overheden zelf.” Daar komt in de toekomst mogelijk nog een obstakel bij wanneer het gebruik van TenderNed verplicht wordt gesteld. meent Prenen. “Maar die drempels moeten juist omlaag en een minder bepalende rol spelen in aanbestedingsprocedures. Want het gaat uiteindelijk om overheidsgeld dat besteed wordt. geld dat de burger ophoest. Dat mag niet lichtzinnig uitgegeven worden” Welke rol voorziet Prenen voor Aanbestedingsrechter? “Zoveel mogelijk bedrijven moeten zich kunnen inschrijven op een aanbesteding en de keuze voor een partij moet goed onderbouwd zijn. Wanneer dit niet gebeurt. moet dat openbaar worden. Daar is Aanbestedingsrechter voor. Het is overdreven geformuleerd. maar je kunt het zien als een schandpaal.”

Dat openbaarheid de centrale missie is van Aanbestedingsrechter laat zich aflezen aan de website. Welke informatie een klager dient aan te leveren wordt niet omschreven. slechts dat de klacht bondig moet zijn. De waarde van een uitspraak lijkt daardoor op het oog ondergeschikt. wanneer eenzijdigheid en het ontbreken van informatie worden meegerekend. Maar volgens Prenen valt dat best mee. “De klachten die je in de praktijk het meeste hoort zijn niet complex. Bijvoorbeeld: de aanbestedende dienst eist van me dat ik merk x gebruik. terwijl ik altijd merk y . Mag dat geëist worden? Daar kan ik als rechter een eenduidig antwoord op geven.” Als de vragen werkelijk lastig worden denkt Prenen dat de waarde van zijn uitspraak zal afnemen. “Maar er is vaak wel een indicatie te maken of het inschakelen van een advocaat zinvol is.”

Voordat Prenen een indicatie zal kunnen stellen zal zijn klachtenboek echter eerst ingewijd moeten worden. Aan behoefte schort het volgens Prenen niet: “Er is vraag naar laagdrempeligheid. want de stap naar de rechter is vaak te groot en de NMa is ook niet bepaald een toegankelijke autoriteit. Aanbestedingsrechter.nl kan die laagdrempeligheid wel bieden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.