Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
08
04
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Global
Soort:

Aanbestedingsreglement op losse schroeven

Een regeling als het ARW 2004 kan niet worden uitgevaardigd op basis van een beleidsregel zoals nu is gebeurd. maar moet zijn gebaseerd op een wet. Dit volgt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie tegen Oostenrijk. Dat land had in een circulaire een regeling gemaakt om te voldoen aan het zogenoemde Alcatel-arrest.

De Europese rechters hebben daarmee de vloer mee aangeveegd. Die vinden dat circulaires administratieve praktijken zijn die naar willekeur kunnen worden gewijzigd. Daarmee kan volgens de rechters dus nooit invulling worden gegeven aan Europese verdragsregels. Volgens juristen. waaronder ACA B&U-directeur A. Doggen. geldt deze uitspraak net zo hard voor het ARW 2004 dat op basis van een beleidsregel is gemaakt. Ook hier ontbreekt net als in de Oostenrijkse zaak de wettelijke basis.
De Europese Commissie heeft inmiddels al een zogenoemd met redenen omkleed advies gestuurd naar aanleiding van de Alcatel-zaak. In die zaak ging het erom dat opdrachtgevers inschrijvers die het werk niet gegund krijgen. de gelegenheid geven beroep in te stellen op een moment dat een eventuele inbreuk op de aanbestedingsregels nog kan worden rechtgezet. Met andere woorden. voordat er definitieve contracten zijn gesloten.
Zelfs het nieuwe ARW voldoet niet aan die eis. al is er materieel wel een dergelijke regeling in opgenomen. Voordat een werk wordt gegund. zullen inschrijvers al op de hoogte worden gesteld van de uitslag. waardoor zij tijdig beroep kunnen aantekenen en gunning uitstellen.

Klik hier voor het volledige artikel
Bron: Cobouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.