Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
08
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Suzanne Wijers
Dossier: Economie
Soort:

Aanbestedingsrichtlijn moet zorgsector efficiënter maken

Minder dubbel werk; dat hoopt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) te bereiken met het Uitgangspuntendocument EPD.

 

Over het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is jarenlang veel te doen geweest. Het landelijk EPD moest het mogelijk maken om gegevens van patiënten uit te wisselen tussen onder andere apotheken, huisartsen en ziekenhuizen. Onder meer vanwege privacybezwaren kwam er geen landelijk EPD. Op regionaal niveau kunnen wel gegevens worden uitgewisseld, mits daarvoor een goede technische infrastructuur wordt aangelegd.

Dubbel werk
Volgens een woordvoerder van de NVZ zijn er altijd wel vijf tot tien ziekenhuizen bezig met het oriënteren op een nieuw EPD of ziekenhuisinformatiesysteem. Voor de aanbesteding van de implementatie ervan, stellen ziekenhuizen vaak apart van elkaar een lijst met eisen op, terwijl volgens het NVZ maar liefst 80 procent van de eisen voor ieder ziekenhuis hetzelfde is. Het uitgangspuntendocument neemt volgens de woordvoerder ziekenhuizen “het saaie werk” uit handen. De goede verstaander begrijpt dat het hier eigenlijk gaat om het voorkomen van dubbel werk.

Voor de formulering van het Uitgangspuntendocument ERP heeft het Referentie Domeinen Model van het Nictiz (expertisecentrum voor ICT in de zorg) als leidraad gediend. Onder de functionele eisen vallen onderdelen als consulting, ontslag, planning, afhandeling en samenwerking met andere partijen. Bij de technische eisen gaat het om zaken als dataopslag en beveiliging. In een pilot heeft één ziekenhuis reeds met het document gewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.