Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
11
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Rooibos wordt mogelijk luxeproduct

De kans bestaat dat rooibos-thee binnenkort een luxeproduct is. De thee wordt alsmaar populairder, maar door een mislukte oogst in Zuid-Afrika is het aanbod afgenomen en de prijs flink gestegen. Dat meldt NOS.

Vooral in Azië neemt de vraag naar rooibos toe, maar de thee is in de hele wereld gewild. De plant kan alleen in Zuid-Afrika worden verbouwd. De oogst is door droogte in 2016 en 2017 voor het grootste gedeelte mislukt. Door het tekort wat er is ontstaan, is de prijs flink gestegen. Zo is de prijs van de thee tussen 2011 en 2017 ongeveer 400 procent duurder geworden.

Toegenomen vraag
De thee kwam in 1997 op de Nederlandse markt. Toen vond nog niemand het lekker, maar de vraag naar deze thee is inmiddels hard gegroeid. Een simpele oplossing om aan die vraag te kunnen blijven voldoen, is om de thee ergens anders te verbouwen. Toch is dat niet zo simpel als het lijkt. Rooibos kan namelijk alleen aan de westkust van Zuid-Afrika worden verbouwd.

Koffie, suiker en cacao
Terwijl de prijzen van rooibos flink aan het stijgen zijn, zijn de prijzen van andere agrarische grondstoffen als suiker, koffie en cacao flink aan het dalen. De prijs van deze grondstoffen ligt ruim 20 procent in de min.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.