Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
11
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Aantal oninbare facturen stijgt gestaag

Aantal oninbare facturen stijgt gestaag

Het aantal oninbare kleine facturen is in de afgelopen jaren gestegen van 50.000 in 2013 tot, naar verwachting, 130.000 dit jaar. Het schadebedrag door deze ‘plankincasso’s’ is hierdoor gestegen van 5 miljoen euro in 2013, naar 45 miljoen in 2015. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek naar oninbare facturen van Register.nl.

De gestegen kosten voor het opstarten van een procedure bij de rechter zorgen ervoor dat leveranciers bij kleine facturen steeds vaker afzien van een rechtsgang, schrijft FD.nl. Ook de toename van het aantal comparities baart leveranciers zorgen, waarbij partijen ‘de gang opgestuurd’ worden om te kijken of ze er onderling uitkomen.

Comparitie
Tijdens de comparitie betwisten debiteuren alsnog de factuur of claimen ze geen aanmaning te hebben ontvangen. Dit laatste kan ervoor zorgen dat de debiteur de kosten niet hoeft te betalen en dat de leverancier hiervoor moet opdraaien, blijkt uit het onderzoek.

Incassobureau
Volgens Register.nl gokken bedrijven, die een relatief lage factuur ontvangen, er steeds vaker op dat de leverancier het er uiteindelijk bij laat zitten. De vordering wordt veelal in handen gegeven van een incassobureau, maar die kan niet meer doen dan de debiteur een aantal brieven sturen en bellen. “Voor debiteuren die niet reageren, heeft het incassobureau geen stok achter de deur. Dan rest alleen nog de gang naar de kantonrechter”, stelt Register.nl.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.