Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
30
03
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Wiebeke Sittrop
Dossier: NEVI
Soort:

Aanzienlijke daling nieuwe orders: PMI naar 49.6

De NEVI PMI® in maart was 49.6, vergeleken met 50.3 in februari, wat wijst op een lichte verslechtering van de bedrijfsomstandigheden. De NEVI PMI is de samengestelde inkoopmanagersindex die maandelijks een algemeen beeld geeft van de economische activiteiten in de verschillende industrieën en wordt uitgegeven door NEVI, hét kennisnetwerk voor inkoop en supply management.

Het aantal ontvangen nieuwe orders daalde. De binnenlandse vraag was beperkt, maar de orders uit het buitenland namen toe. De productieomvang bleef onveranderd.
De achterstanden in productie daalden aanzienlijk en de voorraad gereed product steeg in maart voor het eerst sinds augustus vorig jaar. De personeelsbestanden namen voor het eerst in zes maanden toe. 
De inkoopkosteninflatie was de grootste sinds juni vorig jaar. De verkoopprijzen stegen behoorlijk, maar niet genoeg om de inkoopkosten te compenseren.
De inkoopactiviteiten namen af. Desondanks werden de levertijden voor de derde opeenvolgende maand langer.

Drie deelindices uitgelicht:

Nieuwe orders index
Na een lichte stijging in februari, was er in maart sprake van een aanzienlijke daling van het aantal ontvangen nieuwe orders. De panelleden meldden dat de marktvraag gering was, vooral voor binnenlandse orders waar klanten hun orders uitstelden of zelfs annuleerden. Volgens de laatste gegevens is het de achtste keer in de afgelopen tien maanden dat het aantal nieuwe ontvangen orders daalt bij de Nederlandse productiebedrijven.


Export orders index
De onderzoeksgegevens van maart wijzen op een derde opeenvolgende maand waarin het aantal ontvangen orders uit het buitenland toenam, al was deze laatste stijging gering en enigszins kleiner dan in februari. Volgens informatie van panelleden was er tijdens deze onderzoeksperiode sprake van een aanzienlijke vraag uit de VS. Dit staat in contrast met de vraag uit Zuid-Europese landen, die zwak bleef.
 
Werkgelegenheid index

Ondanks het kleinere aantal ontvangen orders in maart, namen de Nederlandse productiebedrijven meer personeel aan, wat wijst op een zekere mate van vertrouwen in de vooruitzichten voor het aantal orders. De werkgelegenheid in de sector nam in behoorlijke mate toe. Dit was de eerste uitbreiding van de personeelsbestanden in zes maanden bij een verwachte toename van de verkoop en voortdurende inspanningen om achterstanden weg te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.