Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
11
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Grondstoffen
Soort:

ABN Amro: “Koffieprijs dit jaar 25% gedaald”

ABN Amro: “Koffieprijs dit jaar 25% gedaald”

Sinds begin 2015 zijn de prijzen voor koffie met 25% gedaald. Verbeterde productieomstandigheden en druk op valuta zoals de Braziliaanse real en de Colombiaanse peso hebben geleid tot deze prijsval in Amerikaanse dollars. Dat blijkt uit de Agri Monitor van ABN Amro. “Nieuwe cijfers over de Braziliaanse oogst zullen de komende maanden voor een belangrijk deel de richting van de koffieprijs bepalen”, stelt Frank Rijkers, sector econoom Agrarisch en Food bij ABN Amro.

“De wereldwijde vraag naar koffiebonen is over de afgelopen 15 jaar met ruim 40% toegenomen. In diezelfde periode is de productie met slechts 25% toegenomen”, vervolgt de econoom. “De voorraadniveaus zijn hierdoor afgenomen, waardoor jaarlijkse schommelingen in de productie een groot effect hebben op de prijszetting. De verslechterde weersomstandigheden, samen met krappe voorraadniveaus, zorgen ervoor dat wij denken dat de prijs de komende maanden licht zal stijgen.”

Stijging suikerprijs
In tegenstelling tot de koffieprijzen zijn de prijzen voor suiker sinds eind september met 25% toegenomen. “De suikerprijs heeft hierdoor het hoogste punt in negen maanden tijd bereikt. Zware regenval in de productiegebieden in Brazilië zorgen er mogelijk voor dat er veel oogsttijd verloren gaat. Na vijf jaren van overschotten in de mondiale suikerproductie wordt er voor komend seizoen een tekort verwacht. Dit zorgt voor een blijvend hoger prijsniveau”, aldus Rijkers.

Piek cacaoprijs
Tot slot laat ook cacao sinds begin 2015 een prijsstijging zien. Sinds 1 januari is de prijs inmiddels met 11% toegenomen. “Hierdoor ligt de gemiddelde prijs van cacao op het hoogste niveau sinds de piek van eind 2010. De prijs is met name in het tweede kwartaal fors opgelopen als gevolg van verslechterde Ghanese productiecijfers. ABN Amro verwacht dat cacao deze hoge prijs zal houden de komende periode.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.