Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
03
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Grondstoffen
Soort:

ABN AMRO: “Prijzen graanmarkt blijven laag”

“Prijzen van de meeste agrarische grondstoffen blijven laag door blijvend grote voorraden”, dat stelt Frank Rijkers, sectoreconoom van ABN AMRO in de Agrarische monitor. Naast de grote voorraden geeft hij aan dat de prijs op de graanmarkt (maïs, tarwe, sojabonen) ook wordt bepaald door schommelingen in valutakoersen, de overwegend gunstige weersomstandigheden en moeilijkheden met transport door stakingen in Brazilië. 

Zwakkere valuta’s en problemen met producten in de graanregio rondom het Zwarte Zee gebied beïnvloeden ook de prijzen op de graanmarkt. “Met name Oekraïne en Rusland zorgen hier voor opwaarts potentieel in de tarwe- en maïsprijzen, door bijvoorbeeld de Russische exportbelemmeringen”, aldus Rijkers.

Tarwe
Eind 2014 was er nog een opleving te zien in de tarweprijs. In de afgelopen weken zijn de tarweprijzen echter weer met 7% gedaald tot het laagste niveau sinds 2010. De rust lijkt met deze daling wel weer teruggekeerd op de markt, concludeert Rijkers.

Koffie en suiker
De koffie- en suikerprijzen zijn in de afgelopen weken gedaald door een zwakker geworden Braziliaanse Real. De koffieprijzen zijn met meer dan 10% gedaald in de laatste vier weken. De suikerprijzen lieten in dezelfde periode een daling zien van 4% en kwamen daardoor op het laagste niveau in 5 jaar uit. Rijkers verwacht dat de bodem voor de prijs in beide gevallen is bereikt en dat de prijzen in de komende maanden zullen toenemen als gevolg van meer vraag dan aanbod.

Maïs en Cacaobonen
De effecten van de laatste paar weken op de grondstoffen cacaobonen en maïs zijn minimaal. De productie van maïs is gedaald, maar de prijs blijft op een laag niveau. Cacao heeft op korte termijn te maken met lagere productie- en verwerkingscijfers, maar dit heeft weinig invloed op de prijs, aldus Rijkers in de Agrarische monitor.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.