Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
12
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koen Bugter
Dossier: Inkoop
Soort:

Achmea wint kort geding inkoop medicijnen

Zorgverzekeraar Achmea heeft een kort geding gewonnen over het inkopen van medicijnen. Farmaceutisch bedrijf Janssen-Cilag en een vereniging voor mensen met een huidziekte hadden de zaak aangespannen. Zij denken dat een patiënt mogelijk niet het medicijn krijgt dat het beste bij hem of haar past. De rechtbank in Utrecht vindt echter dat de grootste zorgverzekeraar van Nederland de regels voor de inkoop van geneesmiddelen niet heeft geschonden.

Achmea heeft volgens de eisers een systeem opgezet waarbij ziekenhuisartsen vanaf 1 januari worden verplicht zich bij het voorschrijven van geneesmiddelen te houden aan een ranglijst. Het zijn veelal dure medicijnen tegen reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn, aldus zorgwebsite Skipr. Janssen-Cilag, producent van geneesmiddelen, vindt dat Achmea de 'voorschrijfvrijheid' van de arts beperkt.

Keuzevrijheid
Achmea ontkent dat sommige medicijnen worden opgedrongen en dat artsen verplicht zijn zich aan de ranglijst te houden. Wie verzekerd is bij Achmea zou hierdoor mogelijk niet het geneesmiddel krijgen dat voor hem of haar het beste is. De rechter vindt dat het inkoopbeleid van Achmea geen inbreuk maakt op de onafhankelijheid van artsen. Ook beperkt het verzekerden niet in hun keuzevrijheid.

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Reacties:

  • Anoniem | 04-07-2015 om 19:15

    Exremtely helpful article, please write more.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.