Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
30
01
09
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Achterhoek gaat voor duurzaamheid

Op 12 februari ondertekenen de wethouders milieu of inkoop van de Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst en Oude-IJsselstreek de deelnameverklaring van het Programma Duurzaam Inkopen en Aanbesteden van de Rijksoverheid. Daarmee spreken ze de ambitie uit serieus werk te maken van duurzaam inkopen en aanbesteden.

De andere vier Achterhoekse gemeenten; Doetinchem, Montferland, Oost Gelre en Winterswijk hebben deze verklaring al eerder ondertekend. Bij het inkopen van producten en diensten gaan de gemeenten structureel aandacht besteden aan de duurzaamheid van hun inkopen. Zij gaan nadrukkelijk letten op milieu-, sociale aspecten en eerlijke handel.

De acht Achterhoekse gemeenten hebben gezamenlijk beleid opgesteld voor duurzaam inkopen. In het vervolg wegen de gemeenten duurzaamheidsaspecten mee bij hun inkopen en aanbestedingen. Ze gaan stapsgewijs hun inkoop- en aanbestedingsbeleid verduurzamen, waarbij ze streven om in 2010 75% duurzaam in te kopen en 100% in 2015.

De Achterhoekse gemeenten kopen al een deel duurzaam in. Zo kopen ze voor 100% groene stroom in. Met dit nieuwe initiatief hopen de gemeenten dat burgers ook volgen en de vraag naar duurzaam geproduceerde producten toeneemt.

Het Programma Duurzaam Inkopen ondersteunt en adviseert de gemeenten bij de uitvoering van duurzaam inkoopbeleid. Een aantal concrete voorbeelden van duurzaam inkopen zijn onder meer de aanschaf van schone auto's, energiezuinige apparatuur en duurzaam FSC hout in bouwprojecten.
Het rijksprogramma wordt uitgevoerd door de organisatie SenterNovem. Het programma geeft voor de diverse productgroepen aan op welke manier de inkoop milieuvriendelijker en rechtvaardiger kan plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.