Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
03
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

ACM: 12,5 miljoen euro boete voor vier ondernemingen

ACM: 12,5 miljoen euro boete voor vier ondernemingen

Vier ondernemingen met koel- en vrieshuizen hebben van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) boetes gekregen van in totaal bijna 12,5 miljoen euro. De bedrijven hebben tijdens fusiebesprekingen afspraken gemaakt over prijzen, wisselden concurrentiegevoelige informatie uit en verdeelden onderling klanten. Hierdoor is de concurrentie tussen koel- en vrieshuizen ernstig belemmerd, concludeert ACM.

“De ondernemingen hebben verboden afspraken gemaakt en daarmee de concurrentie vervalst. Concurrentie is nodig voor een scherpe prijs, betere kwaliteit en innovatie in de sector”, vertelt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM. De ondernemingen, Eimskip, Kloosbeheer, Samskip en Van Bon (nu H&S Coldstores) hebben boetes gekregen tussen 450.000 euro en 9,6 miljoen euro. Kloosbeheer heeft zijn fouten erkend en heeft vanaf het bedrijfsbezoek meegewerkt aan het onderzoek, vandaar dat dit bedrijf een lagere boete heeft gekregen.

Kartelvorming
De bedrijven vervalsten tussen 2006 en 2009 de concurrentie op verschillende manieren. ACM heeft in verschillende e-mails afspraken teruggevonden. Regelmatig werd concurrentiegevoelige informatie uitgewisseld. De managers deelden bijvoorbeeld de prijs voor de opslag van de levensmiddelen aan elkaar. Ook wanneer hun koel- en vrieshuizen goed gevuld waren en ze een opdracht niet konden aannemen, namen ze met elkaar contact op. Soms maakten ze afspraken wie welke klant zou krijgen of welke prijsstijging doorberekend zou worden. Er werden ook afspraken gemaakt over offertes aan bedrijven, zodat van tevoren duidelijk was wie de opdracht zou binnenhalen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.