Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
02
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Inkoop

ACM let strenger op kartelafspraken

ACM let strenger op kartelafspraken

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vernieuwde leidraden gepresenteerd over de spelregels voor samenwerking tussen bedrijven. De publieke toezichthouder wil de komende tijd meer aandacht schenken aan verboden afspraken tussen leveranciers en afnemers. ACM benadrukt daarbij dat kartelafspraken die de concurrentie beperken verboden zijn.

ACM geeft aan dat leveranciers en afnemers afspraken mogen maken over de distributie van goederen en diensten, omdat dit voor efficiëntere distributie zorgt. De waakhond stelt echter dat een leverancier geen afspraken mag maken over de minimale prijs waarvoor een afnemer het product aan een klant mag doorverkopen. Ook mag een leverancier niet de vrijheid van een klant beperken om producten via internet door te verkopen.

Kartelafspraken
De toezichthouder laat daarnaast weten dat concurrenten geen afspraken mogen maken over de (inkoop)prijs, kortingen of acties, of over wie een aanbesteding gaat winnen. Daarnaast mogen ze geen klanten of werkgebieden onderling verdelen, of afspraken maken over het van elkaar overnemen van personeel. Dat zijn volgens ACM kartelafspraken die de concurrentie beperken.

Leidraad
De ACM stelt dat het de komende tijd strenger zal letten op verboden (prijs)afspraken. Ondernemers die hier meer informatie over willen kunnen op de website van de toezichthouder de Leidraad: Samenwerking tussen concurrenten en de Leidraad: Afspraken tussen leveranciers en afnemers inzien.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.