Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
07
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Adidas op weg naar een duurzaam productieproces

Adidas op weg naar een duurzaam productieproces

Eric Liedtke, hoofd merkafdeling bij Adidas, heeft aan Financial Times laten weten dat de sportmerk in 2024 alleen nog maar gebruik wil maken van gerecycled polyester. Dat is volgens Liedtke een ambitieuze doelstelling die past bij de industrietrend. Ook bedrijven als Timbaland, Reebok en Marmot zijn volop bezig met het verduurzamen van hun productieketen.

Adidas verkoopt jaarlijks 920 miljoen producten. 50% van het materiaal dat daarin gebruikt wordt is polyester. Gezien deze grote hoeveelheden kan de keten niet van de ene op de andere dag verduurzaamd worden. Liedtke stelt dat het bedrijf zich daarom zes jaar de tijd geeft.

Kosten
Volgend jaar hoopt Adidas 11 miljoen gerecyclede sportschoenen te produceren, wat neerkomt op slechts 3% van haar totale jaarlijkse productie. Dat heeft volgens Liedtke te maken met de hoge kosten van hergebruikt polyester. Dat is nog altijd minstens 10% duurder is dan ‘nieuw’ polyester.

Transitie
Brenda Haitema, ketenexpert bij Thread International, verwacht echter dat de komende paar jaar het prijsverschil tussen hergebruikt en nieuw polyester snel zal dalen. Steeds meer bedrijven zullen immers de transitie naar duurzame materialen maken. Daarnaast zullen leveranciers steeds beter in staat zijn om hergebruikte materialen in grote hoeveelheden te leveren. Adidas loopt bovendien al wat voor op de rest van de industrie. Een samenwerking met milieuorganisatie Parley for the Oceans leverde vorig jaar al de eerste sportschoen op die voor 95% bestaat uit hergebruikt oceaanplastic.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.