Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
11
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Gerrit Jan Tempelman
Dossier: Onderzoek
Soort:

Adviseurs van weinig waarde binnen aanbestedingsproces

Aanbestedingsadviseurs hebben bij aanbestedingen maar weinig toegevoegde waarde. Dat meldt het Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra op basis van eigen onderzoek.

De organisatie nam vorig jaar drieduizend aanbestedingsprocedures onder de loep en kwam tot de conclusie dat adviseurs vaak onvoldoende professioneel te werk gaan. De aanbestedingen waar zij bij betrokken zijn, zouden zich niet concreet onderscheiden van de opdrachten die overheden zelfstandig indienen. Soms blijken adviesbureaus zelfs slechter te presteren. Het Aanbestedingsinstituut stelt dan ook dat de professionaliteit bij deze partij ontbreekt.

Uitkomsten
Bouw en Infra publiceerde de bevindingen in het rapport ‘Behendig in aanbesteden’. Hieruit blijkt dat bij een derde van de aanbestedingsprocedures een externe adviseur wordt ingehuurd. Bij slechts acht procent hiervan kiezen opdrachtgevers voor een innovatief contract, terwijl zeventien procent het goedkoopste contract tekent. Volgens het rapport stellen externe adviseurs vaak zwaardere eisen aan een aanbesteding dan de opdrachtgevers zelf. Hierbij valt te denken aan voorwaarden op het gebied van referenties en omzeteisen.

Criteria
Bij de analyse van de aanbestedingstrajecten lette Bouw en Infra onder meer op het gekozen gunningscriterium en de subjectieve geschiktheidseisen die aan een opdracht werden gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.