Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
09
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: PMI
Soort:

Afvlakking Nederlandse economie, doemscenario onnodig

Na zonneschijn komt regen. Na een periode van groei volgt krimp, maar dat hoeft voor Nederland niet dramatisch te zijn, stelt NEVI hoogleraar Arjan van Weele in zijn reactie op de inkoopmanagersindex NEVI PMI over de maand augustus.

Van Weele, hoogleraar aan de TU Eindhoven geeft zoals elke maand zijn commentaar bij de NEVI PMI. Ook hij ziet een afvlakking van de economische groei in Nederland. “De PMI zal, naar het zich laat aanzien, de komende maanden gaan zakken naar een waarde beneden vijftig. In dat geval zal er sprake zijn van een daling van de economische activiteiten. Dit was, los van de financiële crisis, te verwachten. Na zonneschijn komt regen. En dat is in de economie niet anders. Na een periode van economische groei, volgt altijd een periode van krimp.”

Regering
Wordt dat voor Nederland dramatisch? Van Weele: “Dat hoeft niet. Veel zal afhangen van het verloop van de financiële crisis en de wijze waarop onze regering en Europa zullen reageren.” Wel wijst hij op de gevolgen van de afnemende vraag uit het buitenland en hoge inkoop- en verkoopprijzen. “Dit zal gaan leiden tot lagere productievolumes. Lagere inkoopvolumes in augustus zijn eveneens een indicatie voor lagere productiebezettingen. Conclusie: er moet rekening worden gehouden met een teruglopende economische bedrijvigheid.”

Doemscenario
Ondanks de allesbehalve juichende vooruitzichten wil Van Weele geen onheilsprofeet zijn, want hij voegt hier aan toe: “En nu maar hopen dat de pers dit niet aangrijpt om een doemscenario te schetsen. Dat is voor wat betreft de reële economie nergens voor nodig. De industrie heeft de afgelopen twee jaar in het algemeen goed gedraaid en kan wel een stootje hebben.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.