Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
08
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Ahold Delhaize wil over heel 2016 minder betalen

Ahold Delhaize wil over heel 2016 minder betalen

Ahold Delhaize wil leveranciers met terugwerkende kracht minder betalen voor hun producten. De supermarktketen grijpt de recente fusie aan om hierover in gesprek te gaan met honderd grote internationale leveranciers. Ahold Delhaize wil de prijsverlagingen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari doorvoeren. Dit is in strijd met de Code Eerlijke Handelspraktijken. Dat schrijft Volkskrant.

De Code moet voorkomen dat supermarkten hun grote marktmacht misbruiken om leveranciers tot prijsverlagingen te dwingen. In de Code staat onder andere dat contracten moeten worden gerespecteerd en dat prijsverlagingen met terugwerkende kracht niet mogen worden opgelegd.

500 miljoen bezuinigen
De supermarktketen wil door de fusie in drie jaar tijd 500 miljoen euro aan bezuinigingen realiseren. Deze besparingen moeten vooral komen uit goedkopere inkoop. Delhaize betaalt sommige leveranciers nu tot 15 procent meer dan Albert Heijn. Ahold Delhaize wil voortaan de laagste van de twee prijzen betalen.

Fusie biedt kansen
Slecht voor de leveranciers? Welnee zegt Ahold Delhaize. De fusie biedt de leveranciers kansen, stelt de keten. Zij kunnen straks namelijk aan één partij leveren en dat zorgt voor meer efficiëntie. Ahold Delhaize ontkent dat kleinere leveranciers straks ook prijsverlagingen kunnen verwachten. De inkoop van al hun producten blijft in handen van de inkopers van Albert Heijn. Alleen de inkoop van de grote honderd leveranciers wordt voortaan gedaan door het concern zelf.

Code weinig effect
Philip den Ouden, voorzitter van de organisatie van de voedingsmiddelenindustrie de FNLI, stelt tegen de Volkskrant dat de Code Eerlijke Handelspraktijken maar weinig effect heeft. Er is namelijk geen conflictbeslechtingsmechanisme in opgenomen. Er zijn wel spelregels, maar geen scheidsrechter. Hij denkt dat leveranciers nog steeds regelmatig worden uitgeknepen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.