Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
01
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Duurzaam inkopen, Inkoop
Soort:

Akzo Nobel initiator voor verduurzaming keten

Akzo Nobel wil zich actief inzetten voor de verduurzaming van de hele keten, van de productie van grondstoffen tot het eindproduct. Daarvoor is het verf- en chemieconcern eind vorig jaar twee projecten gestart voor het gebruik van huishoudelijk afval en suikerbieten voor de productie van biochemicaliën. Dit zegt Peter Nieuwenhuizen, directeur innovaties en partnerships, in een interview met Dow Jones.

"In de twee projecten, waarbij wordt onderzocht of huishoudelijk afval en suiker uit suikerbieten kunnen worden benut als grondstof voor chemicaliën, brengen wij een groot aantal bedrijven, overheden en instellingen bij elkaar, die elk hun rol vervullen in onderzoek, ontwikkeling en productie. Daarin nemen wij de rol als 'keteninitiator'. Uiteindelijk willen wij, als de projecten succesvol zijn, vooral afnemer van de grondstoffen worden, maar de overige rollen in de levering en productie aan andere partijen overlaten", aldus Nieuwenhuizen.

Geen financiering, wel grote afname
Naar verwachting worden de twee projecten in het tweede kwartaal van 2015 afgerond. Hierna wordt door de projectpartners besloten of er wordt geïnvesteerd in de volgende fase: het starten van productiepilots. "Als blijkt dat die succesvol zijn en blijkt dat betrouwbare en rendabele productie mogelijk is, kunnen we grootschalig gaan produceren. Dat zal investeringen van vele tientallen miljoenen euro's vragen, maar ook participatie van nieuwe partners als overheden, financiers, projectontwikkelaars, ingenieursbureaus, afvalverwerkers en chemieproducenten. Onze bijdrage zal daarbij niet zo zeer financiering, maar vooral de garantie van grote afnamevolumes zijn”, zegt Nieuwenhuizen.

Biobased grondstoffen niet zonder uitdagingen
Van alle grondstoffen die Akzo Nobel in de productie van coatings, verf en chemicaliën gebruikt, is op dit moment 7% gebaseerd op biogrondstoffen. De doelstelling is om dat tot 2020 te verdubbelen. Het toenemende gebruik van 'biobased' grondstoffen "is niet geheel zonder uitdagingen", merkt Nieuwenhuizen op. "Olie is wereldwijd beschikbaar en het wegvallen van de aanvoer uit een bepaalde regionale markt kan makkelijk worden opgevangen door inkoop in een andere regio. Bij biogrondstoffen kunnen oogstopbrengsten heel erg fluctueren en kunnen inkoopprijzen daardoor volatiel zijn. Dat is niet goed voor een constante beheersing van processen en resultaten."

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.