Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
09
12
Wim Nieland
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Wim Nieland
Dossier: Inkoop
Soort:

Alle lof voor Albert Heijn

Afgelopen week kreeg de Albert Heijn nogal wat kritiek over zich heen nadat ze een actie hadden uitgevoerd om twee procent korting van hun leveranciers te krijgen. De boeren stonden natuurlijk meteen op hun achterste benen en op de social media ging het ook nogal kort door de bocht met de veroordelingen. De 'oppermachtige' Albert Heijn tegen die 'weerloze' leveranciers. De vergelijking met de emoties in de schoonmaakbranche van een jaar geleden schoot een aantal keer door m'n hoofd. Net zo lang staken tot we die in en in slechte opdrachtgevers op de knieën hebben. Het socialisme van begin jaren tachtig viert weer hoogtij. Een eenmansprotestactie waarbij iemand 2% kortingsstickers in de vorm van een joker had ontworpen, ontvangt wat mij betreft dit keer de originaliteitsprijs.

Ik besef dat ik in de minderheid ben. Ik ben misschien wel de enige, maar ik vind de hetze tegen Albert Heijn onterecht. Albert Heijn zit in een enorm concurrerende markt. Consumenten zijn nog trouwer aan hun autodealer dan aan hun supermarkt. Als de boter bij Deen (ik kende die naam eigenlijk niet eens voor ze hun plofkippen van het schap hadden gehaald) een dubbeltje goedkoper is, dan levert dat direct veel nieuwe klanten op. Dat effect wordt door de crisis enorm versterkt. De overheid komt over een maand met een btw-verhoging van twee procent. Is het nu geen sympathiek idee van Albert Heijn om die btw-verhoging niet door te berekenen aan de klant?! Ik vermoed dat de mediacampagne al klaar ligt en dat het tv-spotje met de supermarktmanager al gedraaid is.

Uiteindelijk weet Albert Heijn als geen ander hoe consumenten reageren. Althans, op verkoopimpulsen. Gesteund door stampvolle databases met bonuskaart-koopinformatie van u en mij kennen ze de prijselasticiteit van ieder product tot twee cijfers achter de komma. Ik hoor de alarmbellen in Amsterdam (of zijn ze al weer terug naar Zaandam?) al rinkelen op het moment dat de twee procent lastenverzwaring op het hoge btw-tarief door Kunduz werd bedacht. Ik vind het een ijzersterk staaltje van interne samenwerking tussen marketing en inkoop. Marketing signaleert een probleem, trekt tijdig aan de bel en inkoop (die mogelijkheden ziet) doet er wat aan. Er zijn maar weinig organisaties waar inkoop, verkoop en marketing überhaupt met elkaar praten.

Waar Albert Heijn zich met haar communicatiespecialisten in de toekomst een beetje beter op moet gaan richten, is het verkopen van het inkoopverhaal. Een thema dat overigens bij meer dan de helft van de professionele inkooporganisaties op de agenda staat onder de naam inkoopaccountmanagement. Het managen van alle stakeholders (dus ook de consumenten) die er wat van kunnen vinden. Albert Heijn wordt nu bestraft doordat de publieke opinie zich tegen hen keert. Ik verheug me erop te zien wat hun volgende zet zal zijn. Ik kan me niet voorstellen dat ze in oktober hun hoge btw-producten twee procent duurder maken. Dat zou te gemakkelijk zijn. En niet uit te leggen naar mij als klant. Ik ben immers zo weg...

Wim Nieland
Door Wim Nieland
Wim Nieland is directeur publiek bij AevesBenefit; hét inkoopadviesbureau voor Advies, Werving & Selectie, Detachering en Outsourcing. Kijk voor meer informatie op de website van AevesBenefit (AevesBenefit.com).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.