Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
03
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Ambtenaar hoeft open source niet aan te besteden

De Rijksoverheid hoeft de aanschaf van open source software helemaal niet aan te besteden. Jeroen Verberg, directeur van softwareleverancier Hippo, zegt dit in een reactie op het schrappen van door het Rijk gehanteerde clausule voor ICT-leveringen.

“De software is in principe gratis te downloaden. Als enkel de dienstverlening eromheen wordt aanbesteed, speelt de discussie over auteursrecht en vrijwaring van de eindgebruiker geen rol.” Dit zegt Verberg in het ICT-nieuwsmedium Computable. Hij reageert hiermee op de discussie over het schrappen van de vrijwaringsclausule in de Rijksvoorwaarden voor de levering van ICT (Arbit).

Tegemoetkoming overheid
De bepalingen werden eind februari aangepast om leveranciers van open source software tegemoet te komen. Deze leveranciers voelden zich benadeeld, vooral vanwege het door het Rijk gehanteerde verplichte aanvullende onderzoek naar de herkomst van software dat de overheid moet vrijwaren van claims van derden.

Zelf downloaden

Verberg, zelf leverancier van open source software,  zegt echter dat zelfs als het Rijk de clausule niet had geschrapt, dit de opensourceleveranciers niet had geschaad. “Als ambtenaren zelf weten wat ze willen doen, kunnen ze de open source software zelf downloaden en alleen de implementatie aanbesteden. En dan maakt het niet uit of het de dienstverlening op open of gesloten source betreft.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.