Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
02
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Economie
Soort:

Amerikaanse luchtvaartbedrijven zetten met fusie in op kostenbesparingen

De megafusie tussen American Airlines en US Airways moet volgens de twee bedrijven circa 150 miljoen dollar aan kostenbesparingen opleveren.

Eerder deze week keurden de Raden van Bestuur van American Airlines en US Airways de fusie van de twee bedrijven goed. Naar verwachting is deze in het derde kwartaal van dit jaar afgerond, waarna het nieuwe bedrijf onder de naam American Airlines door zal vliegen. De huidige CEO van US Airways, Doug Parker, zal het fusiebedrijf in ieder geval leiden tot de eerste aandeelhoudersvergadering, die gepland staat voor midden 2014.

Grootste luchtvaartbedrijf ter wereld
Het samengaan van de twee vliegmaatschappijen markeert het ontstaan van het grootste luchtvaartbedrijf ter wereld. Tegelijkertijd is het alweer de zevende fusie op een dergelijke schaal in een sector die te kampen heeft met zware concurrentie en stijgende brandstofprijzen. De twee bedrijven zeggen te verwachten dat de deal ongeveer een miljard dollar aan efficiencyvoordeel oplevert en kostenbesparingen ter waarde van 150 miljoen dollar.

Onzekerheid over ticketprijzen
Volgens Parker heeft het gecombineerde luchtvaartbedrijf “de schaal, breedte en mogelijkheden om effectiever en winstgevender te opereren in de wereldwijde luchtvaartmarkt.” Tevens belooft hij aan klanten dat zij aantrekkelijker aanbiedingen tegemoet kunnen zien, maar het is onduidelijk of hij hiermee lagere ticketprijzen bedoelt. Critici vermoeden zelfs het tegenovergestelde. “Hoewel men beweert dat deze fusie niet zal leiden tot stijgende ticketprijzen, geloof ik daar helemaal niks van”, vertelde een eigenaar van een vergelijkingssite voor vliegtickets tegen CBSNews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.