Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
09
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Inkoop
Soort:

Apothekers willen af van preferentiebeleid

Apothekers willen af van preferentiebeleid

Apothekers en artsen moeten vanwege medicijntekorten steeds vaker op zoek naar alternatieven die soms inferieur zijn. Volgens apothekersorganisatie KNMP is dit voor een groot deel te wijten aan het zogeheten ‘preferentiebeleid’, waarbij zorgverzekeraars één leverancier aanwijzen die het medicijn kan leveren. Dat betekent dat soms slechts het goedkoopste middel wordt vergoed.

Volgens de zorgverzekeraars houdt het preferentiebeleid de zorgpremies laag en wordt er zo bespaard op de kosten. Trouw stelt echter dat deze lage prijzen er ook voor hebben gezorgd dat Nederland geen aantrekkelijke afzetmarkt is voor leveranciers. Ze wijken liever uit naar Duitsland, waar ze hogere prijzen kunnen vragen.

Bezuinigingen
Volgens Trouw verwachten apothekers dat de situatie alleen maar erger wordt. Door nieuwe bezuinigingen van het kabinet en nieuwe Europese medicijnregels zullen de tekorten alleen maar verder toenemen denkt het KNMP. Zij wordt daarin gesteund door de Friese Apothekers Vereniging. In het Friesch Dagblad pleit zij dan ook voor een afschaffing van het preferentiebeleid. Dat zou leiden tot meer leveranciers per medicijn, waarmee volgens de organisatie het grootste deel van de tekorten worden opgelost.

Verzekeraars
De verzekeraars wijzen het verhaal van de apothekers af. Zo stelt Zorgverzekeraars Nederland dat ook geneesmiddelen die niet onder het preferentiebeleid vallen met tekorten te maken hebben. Volgens Trouw leggen zij daarom de verantwoordelijkheid neer bij medicijnfabrikanten; zij zouden voor genoeg voorraad moeten zorgen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.