Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
11
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Inkoop
Soort:

Apple denkt na over in-house halen chip-productie

Een prijsstijging voor onderdelen van iPads en iPhones, doorgevoerd door concurrent Samsung, brengt Apple in een lastig parket. Het technologiebedrijf moet nu op zoek naar andere leveranciers en overweegt nu mogelijk de productie in eigen huis te halen.

Het is toch een wat vreemde situatie: Samsung Electronics is al jarenlang in een juridisch gevecht verwikkeld met Apple over het gebruik van technologie van iPhones en iPads in eigen producten, maar is tegelijkertijd een van de belangrijkste onderdelenleveranciers voor de gadgets van Apple. Nu Samsung de prijzen voor iPhone- en iPad-onderdelen heeft verhoogt, levert dat direct speculatie op door marktanalytici over de achtergrond van deze beslissing.

Contractuele verplichtingen
Samsung heeft (evenals Apple) geen officieel statement gemaakt over de achterliggende reden voor de prijsverhoging van chips met ongeveer 20 procent. Het is daarom onduidelijk om na te gaan of fabricage- of grondstofkosten van het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn gestegen. In ieder geval is Samsung tot 2014 contractueel verplicht de chips te leveren. Ondertussen zijn er aanwijzingen dat Apple een zoektocht begonnen is naar nieuwe leveranciers als AUO en LG Display, meldt het IT-nieuwsmedium TechEye.

Naast geruchten over het verplaatsen van onderdelenproductie naar andere leveranciers, speculeert TechEye ook over het in-house halen door Apple van een deel van de productie. Dit zou een aanmerkelijke besparing opleveren op de spend die Apple nu kwijt is aan externe leveranciers. Bovendien zou het meer mogelijkheden geven logistieke processen te versimpelen en de supply chain beter beheersbaar te maken. 

Prijsstijging voorlopig geaccepteerd
Ondanks de geruchtenstroom lijkt Apple voorlopig vast te houden aan de geoutsourcete productie van componenten, zelfs als toekomstige deals zonder rivaal Samsung worden gesloten. Volgens het Amerikaanse dagblad The Wall Street Journal heeft Apple de hogere kosten voor de chips vooralsnog geaccepteerd. Maar om in de toekomst kosten in de keten terug te brengen, heeft het bedrijf de keuze tussen een andere leveranciersstrategie of het in-house halen van productie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.