Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
05
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Anniek Finkers
Dossier: Supply Chain
Soort:

Apple heeft opnieuw beste supply chain

Technologiebedrijf Apple heeft volgens analisten van Gartner de beste supply chain. In een lijst van het marktonderzoeksbureau staat de maker van iPhones en iPads voor het zesde achtereenvolgende jaar op de eerste plek.

Gartner maakt jaarlijks de Supply Chain Top 25 bekend. Met deze ranglijst is om het bewustzijn van de supply chain en de impact die het heeft op het bedrijfsleven te vergroten.

Top 5
Dit jaar presenteert Gartner de Top 25 voor de negende keer. In de top vijf staan drie ondernemingen die vorig jaar ook bij de beste vijf hoorden. Dit zijn Apple, McDonald’s en Amazon. Intel en Unilever zijn twee nieuwkomers in de top vijf. 
Apple staat voor het zesde opeenvolgende jaar op de eerste plaats in de ranglijst. McDonald’s staat op de tweede plek, gevold door achtereenvolgens Amazon, Unilever en Intel. Ford, Lenovo en Qualcomm zijn dit jaar nieuwkomers in de Top 25.

Trends
Analisten van Gartner hebben dit jaar verschillende trends gesignaleerd. Zo concludeerden zij bijvoorbeeld dat veel bedrijven bezig zijn met het bouwen van een end-to-end supply chain over verschillende bedrijven. Deze end-to-end supply chain is gericht op het verbeteren van de kernfuncties van de supply chain en het creëren van meer uniforme processen en systemen.
Ook zagen de analisten dat veel bedrijven zich weer meer richten op groei. Eerder focusten ze zich vooral op besparingen vanwege de trage groei door de economisch mindere tijden. Nu richten CEO’s van bedrijven zich weer op groei. In de supply chains wordt hier ook weer de focus op gelegd; deze zijn niet langer gericht op kostenbesparingen. Het werven en behouden van supply chain talent is volgens Gartner een belangrijk aandachtsgebied van bedrijven. Bedrijven besteden meer tijd en geld aan het vinden van talentvolle werknemers voor de supply chain.

Score
De bedrijven die in de Top 25 staan zijn zowel door Gartner als door andere bedrijven beoordeeld. Daarbij is onder meer gekeken naar de nettowinst, het totale vermogen, de kostprijs van de goederen en de omzetgroei van de bedrijven. De ranglijst is samengesteld op basis van de jaarcijfers over 2012.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.