Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
11
14
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Inkoop, Supply Chain
Soort:

Apple lokte GTAT in wurgcontract

Apple heeft in zijn overeenkomst met GT Advanced Technologies (GTAT) misbruik gemaakt van zijn sterke machtspositie om een onevenwichtig contract af te sluiten. Zo schrijft Telecompaper naar aanleiding van het rechtbankdocument. Apple staat bekend om een optimale supply chain en werd onlangs door Gartner nog uitgeroepen tot top-performer over de afgelopen 5 jaar. Maar, in de rechtszaak tussen GTAT en Apple ontstaat een ander beeld.

GTAT was gecontracteerd om het saffier scherm te gaan leveren voor de Apple producten. Saffier is het hardste glas beschikbaar en erg krasbestendig. Uit de rechtbankdocumenten blijkt dat Apple GTAT met een genereus aanbod in een wurgcontract heeft gelokt. Zo was Apple niet verplicht om de producten af te nemen bij GTAT, terwijl het aan GTAT verboden was om aan andere producenten van telefoons te leveren.

Lokkertje van Apple
Het lokkertje dat volgens Nu.nl gebruikt werd om het contract te sluiten, was de belofte om 2.600 saffierovens van GTAT te kopen. Apple zou na maanden onderhandelen over deze aanschaf plotseling van gedachten zijn veranderd en een andere deal hebben gedicteerd: het lenen van geld aan GTAT, zodat de saffierleverancier de ovens zelf aan kon schaffen.

Door het contract kon GTAT niet ingaan op interesse van de concurrenten van Apple. In totaal verloor GTAT hierdoor in korte tijd een miljard dollar.

Voorwaarden vergelijkbaar
Apple wijst de beschuldigingen van de hand en noemt deze gericht op het beschadigen van Apple. Volgens Apple zijn de voorwaarden in het contract vergelijkbaar met de voorwaarden die Apple ook met andere toeleveranciers afsluit.

 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.