Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
01
12
Niels Achtereekte
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Niels Achtereekte
Dossier: Inkoop
Soort:

Arbeidsmarkt vraagt om bescheidenheid en realisme inkopers

Waar we eerder al schreven over internationale voorspellingen over inkoop in 2012, daar geeft adviesbureau InQuest haar visie op inkoop en de arbeidsmarkt in ons land het komende jaar. Maar niet zonder even over schouder te kijken naar 2011. We lichten er enkele punten uit.

Een van de ontwikkelingen die InQuest zag, was het lichte herstel in het aantal vaste inkoopvacatures. Enige fluctuaties waren wel te zien. Tegen het einde was de vervlakking in lijn met de ontwikkelingen die de NEVI PMI Index liet zien. Toch zag de organisatie ook veel bedrijven die zoeken naar mogelijkheden om inkoop te professionaliseren.

Risicomijdend
Een bruggetje naar komend jaar is dan ook dat organisaties nog steeds vraag hebben naar hoogopgeleide, ervaren professionals. Niet ontoevallig het soort professionals waarin InQuest zelf bemiddelt. Wel blijft het bedrijf een mismatch zien tussen vraag en aanbod. Het komend jaar zullen Nederlandse organisaties volgens InQuest dan ook risicomijdend zijn bij de aanname van nieuw personeel, waarbij eisen aan professionals omhoog gaan.

Nieuwe inhuurconcepten

Het adviesbureau pleit voor bescheidenheid en realisme onder inkopers. Anticiperen op marktomstandigheden is erg belangrijk. Vooral jonge inkopers zullen veelal in een flexibele schil komen te werken, aangezien bedrijven pas professionals in vaste dienst nemen, wanneer dit echt nodig is. Aan HR en Inkoop de taak nieuwe inhuurconcepten naar volwassenheid te brengen.

Investeren
De druk op inhuurtarieven van inkoopprofessionals blijft groot. HR en Inkoop moeten daarom niet blijven focussen op kosten, anders missen ze de expertise van (kostbare) ervaren krachten. Wat betreft de huidige populatie inkopers, verwacht InQuest vanuit organisaties met name een investering in soft skills.

Niels Achtereekte
Door Niels Achtereekte
Niels Achtereekte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.