Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
29
03
06
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Global
Soort:

Arnhem maakt werk van duurzaam inkopen

De wethouders Rob Gast (Financiën en Cultuur) en Chris de Ronde (Milieu en Openbare Werken) van de gemeente Arnhem hebben op maandag 27 maart de Deelnameverklaring Duurzaam Inkopen van het Programma Duurzame Bedrijfsvoering Overheden van SenterNovem ondertekend.

Met de ondertekening geeft de gemeente aan dat zij in het vervolg duurzaamheidaspecten laat mee wegen bij haar inkoopbeleid. Slechts vijf Gelderse gemeenten hebben tot nu toe een dergelijke Deelnameverklaring ondertekend. De Gelderse Milieufederatie heeft begin januari Gelderse gemeenten benaderd om te tekenen. Gemeente Arnhem maakte er meteen werk van.


Als gemeente hebben wij een belangrijke voorbeeldfunctie. aldus beide wethouders. De Nederlandse overheden geven jaarlijks zo`n 30 miljard euro uit aan inkopen. variërend van een doosje paperclips tot aan de bouw van een bibliotheek. Vanwege dit hoge inkoopvolume kan de overheid met duurzaam inkopen een belangrijke bijdrage leveren aan de verkoop van producten en diensten van bedrijven die duurzaam produceren. De gemeente Arnhem koopt al voor een deel duurzaam in. Zo kopen wij groene stroom in en drinken onze ambtenaren Max Havelaar koffie. Wij kunnen nog beter. Deelname aan het programma zal ons daarbij ondersteunen. Met de voorbeeldfunctie hopen beide wethouders dat burgers ook volgen en de vraag naar duurzaam geproduceerde producten bij de industrie zal toenemen.

Directeur Vintges van de Gelderse Milieufederatie is blij met dit voorbeeld van de gemeente Arnhem. Wij hopen dat de overige Gelderse gemeenten volgen. Alleen dan kan de rijksdoelstelling van 50% duurzame inkoop in 2010 worden gehaald. Hij wijst op de voordelen van duurzaam inkopen. De aanschaf van energiezuinige producten levert voor de gemeente geld op. Vintges verwijst naar enkele landelijke koplopers. De gemeente `s Hertogenbosch heeft een landelijke prijs gewonnen. Bij de gemeente Enschede wordt de bedrijfskleding duurzaam ingekocht. De toeleverancier moet ondermeer kunnen aantonen dat de kleding op een milieuvriendelijke manier en voor een verantwoord loon in Zuid-Oost Azië wordt gemaakt.

Met de ondertekening neemt de gemeente deel aan het Programma Duurzame Bedrijfsvoering Overheden van SenterNovem. Dit programma ondersteunt en adviseert de gemeenten bij de uitvoering van onder andere het duurzaam inkoopbeleid. Uitwisseling van praktijkervaringen en monitoring van de resultaten zijn een belangrijk onderdeel van het programma. Een aantal concrete voorbeelden van duurzaam inkopen zijn ondermeer de aanschaf van schone auto`s. energiezuinige apparatuur. energiezuinige huisvesting. duurzame bedrijfskleding. duurzaam FSC hout in bouwprojecten. SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken en bundelt kennis van innovatie. energie. klimaat. milieu en leefomgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.