Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
02
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Inkoop, Supply Chain
Soort:

'BAM is tikkende tijdbom van probleemprojecten'

“Een tikkende tijdbom van potentiële probleemprojecten”, zo wordt bouwbedrijf BAM genoemd door een analist van Kempen & Co. De jaarcijfers staan ver in de min (108,2 miljoen), er moeten 650 banen geschrapt worden en afgelopen zomer had het bedrijf een strop van 68 miljoen euro bij een bouwproject in Duitsland en een infrastructuurproject in Groot-Brittannië, aldus NRCQ.

Het probleem ligt, volgens Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters, bij “overcapaciteit in een economie die niet lekker draait”. Als reactie hebben bouwers de afgelopen jaren klussen aangenomen tegen te lage prijzen. “De markt is dodelijk. Bedrijven worden tegen elkaar uitgespeeld en projecten worden onder de kostprijs aangenomen”, zegt risicospecialist Thinka Bor.

Geen buffers
Door de lage prijzen voor de bouw, heeft het bouwbedrijf geen buffers om tegenvallers te bekostigen. Dat is een van de oorzaken voor de grote financiële strop van BAM. Daarnaast worden onverwachte tegenvallers normaal gesproken ingeschat door een risicoanalyse te doen. Door de grote concurrentie doen bouwers dit echter steeds minder.

Risicobudget groter maken
“BAM moet het risicobudget groter maken, nee durven zeggen tegen sommige klussen en goed onderzoek doen. Bodemcondities kun je echt wel goed vaststellen met geologische kaarten en proefboringen”, aldus Thinka Bor. Bam heeft aangekondigd strenger te worden. Topman Van Wingerden gaf aan: “een deel van onze portefeuille is nog op de oude manier aangenomen. Dit is zo’n 20 tot 30 procent”. Nu komen er meer “checks en balances”.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.