Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
09
13
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

BAM wijzigt koers

Grote projecten aannemen voor veel te lage bedragen: het is een probleem waar veel leveranciers tegenaan lopen bij aanbestedingen. Bouwbedrijf BAM, dat de afgelopen jaren veel verliesgevende projecten heeft gehad, bezint zich daarom op een andere koers.
Het Bunnikse bouwconcern BAM gaat de komende jaren voorzichtiger te werk bij het aannemen van grote projecten, dat laat BAM-topman Nico de Vries optekenen in het Financieel Dagblad. De komende jaren gaat zijn organisatie proberen “beheersing aan te brengen in het aanbestedingsproces”.

Vaker samenwerkingen
Meer beheersing in het aanbestedingsproces houdt volgens BAM in dat het om te beginnen alle projecten met een waarde van boven de 25 miljoen kritisch bekijkt. Ook overweegt het bedrijf minder projecten alleen te doen om zo minder risico's te lopen.
“Om te winnen moet je wel scoren”, zegt de Vries, “maar projecten als het NAVO-hoofdkwartier zullen we niet meer snel in ons eentje doen. We zullen dat vanwege het risicoprofiel waarschijnlijk in een joint venture doen.”

De bouw van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel is een van de projecten waarop BAM veel verlies heeft geleden. Het project is een hoofdpijndossier gebleken voor het bouwbedrijf, wat volgens De Vries met name te wijten is aan verscherpte veiligheidseisen aan het kantoorgebouw na de aanslag tijdens de marathon in Boston in april. Feit is echter ook dat BAM aanmerkelijk lager inschreef op de aanbesteding dan de concurrentie. Met een bedrag van 460 miljoen euro lag het bod van het bedrijf maar liefst 50 miljoen euro onder dat van de op één na goedkoopste leverancier.

Optimistische bril
De Vries noemt het “niet ongebruikelijk” om zoveel lager dan de concurrentie in te schrijven zoals in Brussel gebeurde. “We zien regelmatig dat de nummer één 25 procent bij de nummer twee vandaan zit”, zegt De Vries. “Wie kan er dan niet rekenen.” Wel erkent hij dat er met een “scherpe, optimistische bril” naar de aanbesteding is gekeken. Een belangrijke afweging daarbij was dat het project tot 2016 werk oplevert voor de Belgische dochtermaatschappijen van BAM.

De topman denkt dat de situatie voor BAM inmiddels goed onder controle is. Garanties wil hij niet geven, maar hij denkt dat de kans op nog meer verliezen klein is. Toch uit hij ondertussen wel zijn zorgen over de sector waarin het bedrijf actief is: “Wij timmeren hard aan een klus en dan maken we uiteindelijk verlies of we behalen een zeer beperkte marge. Daarbij lopen wij de grote risico's. Kijk, als er iets misgaat in het huidige klimaat heb je meteen een scheur in de broek.”

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.