Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
05
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Anniek Finkers
Dossier: Supply Chain
Soort:

Ban Ki Moon: Neem verantwoordelijkheid voor supply chain

Ban Ki Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft bedrijven opgeroepen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun supply chains. Dit doet hij na het instorten van een Bengalese fabriek, waarbij honderden werknemers om het leven kwamen. 

Volgens Ban Ki Moon moeten bedrijven zich niet distantiëren van hun supply chain, maar verantwoordelijkheid nemen. Te veel bedrijven houden zich volgens hem niet of nauwelijks bezig met de rechten en veiligheid van werknemers in hun supply chain.

Global Compact
Ban Ki Moon prees het initiatief Global Compact van de Verenigde Naties voor het promoten van veilige en duurzame werkgelegenheid. Het initiatief heeft een overeenkomst opgesteld waarin staat dat de veiligheid en rechten van werknemers gewaarborgd moeten worden. “Velen hebben de principes die bepleit zijn door het Global Compact omarmd en het aantal groeit nog steeds. De uitdaging is nu om deze beweging te behouden”, zo zei hij.

Meer dan zevenduizend ondernemingen in ruim 140 landen hebben de overeenkomst ondertekend. Hiermee gaan zij akkoord met tien principes op het gebied van mensenrechten, arbeidsrechten, het milieu en corruptie. Volgens Ki Moon moeten ook consumenten worden ingelicht over zowel de sociale als de milieueffecten van de producten die zij kopen. 

Ondernemingen die verantwoordelijkheid nemen
Tussen de bedrijven die de overeenkomst van Global Compact hebben ondertekend bevinden zich onder andere bekende kledingketens. Voorbeelden hiervan zijn H&M, Inditex (het moederbedrijf van Zara), Primark en C&A. Zij vinden het belangrijk dat de veiligheid van werknemers in Bengalese kledingfabrieken gewaarborgd is en gaan onder andere akkoord met onafhankelijke fabrieksinspecties. Wanneer fabrieken weigeren om noodzakelijke restauraties en verbeteringen uit te voeren, stoppen de kledingketens de samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.