Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
03
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossiers: Global, Inkoop, Supply Chain
Soort:

Bedrijfsketen Azië kwetsbaar voor natuurrampen

Aziatische steden zijn wereldwijd het meest kwetsbaar voor natuurrampen en bedreigen daarmee de internationale supply chains. Dat blijkt uit het vijfde en jaarlijkse Natural Hazards Risk Atlas (NHRA). Het risico analytische bedrijf Verisk Maplecroft stelde een Top 100 samen uit 1300 steden die het meest blootgesteld zijn aan risico’s door de natuur. Het onderzoek onderzocht welke steden het meest te maken hebben met aardbevingen, bosbranden, vulkaanuitbarstingen en extreme weersomstandigheden. Dat schrijft SupplyManagement.com.

De strategische markten van de Filipijnen, China, Japan en Bangladesh komen in meer dan de helft van de lijst voor. De steden lopen daarmee risico voor het buitenlandse bedrijfsleven, supply chains en economische productie. 

Ernstige verstoorders
Volgens Verisk Maplecroft zijn natuurlijke gevaren een van de meest ernstige verstoorders van de continuïteit van bedrijfsketen en zij bedreigen ook economische output en de groei van sommige economisch belangrijke steden. Met name de steden gelegen in de opkomende markten zijn kwetsbaar. Port Vila, de hoofdstad van het eiland Vanuatu in de Pacific wordt gerangschikt als de meest blootgestelde stad in de wereld. Zij werd op 13 maart nog geraakt en door orkaan Pam.

Langdurige gevolgen
Volgens de NHRA, worden een aantal belangrijke productie- en logistieke hubs sterk blootgesteld aan natuurlijke gevaren. Tokio is als een van de drukste havens ter wereld gerangschikt als 22ste. De commerciële centra van Manila als vierde en Taipei City als achtste. De belangrijkste Chinese productielocaties in de rampenlijst zijn Wenzhou (49ste), Foshan (63e) en Dongguan (80ste). “De tyfoon Haiyan in de Filipijnen en de tsunami in Japan toonden ons hoe natuurrampen verstrekkende en langdurige gevolgen kunnen hebben voor de supply chains, het bedrijfsleven en de economie,” aldus Richard Hewston, directeur en milieu-analist van Verisk Maplecroft.

Gebrek aan weerbaarheid
Inzicht in hoe, waar en waarom deze risico's manifest worden is volgens de risicoanalyse een dwingende noodzaak voor bedrijven in het beheren van potentiële schokken. "Ondanks winsten hebben de snelst groeiende economieën nog steeds een gebrek aan weerbaarheid tegen natuurlijke risico's. Dit wordt vaak verergerd doordat bedrijven geringe capaciteit hebben om te reageren. Buitenlandse investeringen blijven toestromen naar landen die sterk blootgesteld zijn aan natuurlijke gevaren. De bedrijven die met dergelijke scenario’s geen robuuste veerkracht tonen verliezen concurrentievermogen,” aldus Hewston.

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.