Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
02
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Bedrijven betaalden nog nooit zo snel

Bedrijven betaalden nog nooit zo snel

Bedrijven hebben hun openstaande rekeningen nog nooit zo snel betaald. Gemiddeld betalen bedrijven hun rekeningen aan toeleveranciers binnen 42 dagen. In 2003 was dat nog 51 dagen. Dat blijkt uit cijfers van Graydon, dat het betalingsgedrag sinds 2002 bijhoudt.

De verbetering van het betalingsgedrag is opvallend, omdat MKB- Nederland onlangs dreigde een zwarte lijst te gaan opstellen van laatbetalers. Late betalingen brengen gezonde bedrijven in de problemen, aldus de belangenorganisatie. Ook gaf Strukton begin deze week aan zich zorgen te maken over het betalingsgedrag van Nederlandse opdrachtgevers.

Kasbeheer op orde
Volgens Graydon betalen bedrijven sneller, omdat ze hun kasbeheer steeds beter op orde hebben. Bijna alle bedrijven letten scherper op het betalingsgedrag van klanten. Hierdoor wordt de gemiddelde rekening sneller voldaan. Volgens MKB-Nederland zijn er ondanks de verbeteringen nog altijd veel laatbetalers. Sommige leveranciers moeten namelijk wel negentig dagen op hun betaling wachten.

Overheid
Uit het onderzoek blijkt ook dat het betalingsgedrag van de overheid sterk uiteenloopt. Ministeries, provincies en gemeenten betalen veel sneller dan nutsbedrijven. Elektriciteits- en waterbedrijven betalen gemiddeld pas na 56 dagen. Voor ministeries en gemeenten is dat 36 dagen.

Betaalme.nu
Enkele grote bedrijven, zoals Heineken en Jumbo, zijn met subsidie van het ministerie van Economische Zaken een initiatief begonnen om met name hun betalingen aan kleine bedrijven te verbeteren. In het initiatief, Betaalme.nu genaamd, beloven de bedrijven binnen dertig dagen te gaan betalen.

 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Fred Wittmaekers | 23-02-2016 om 17:32

    Zou je als leverancier ook subsidie kunnen krijgen om op tijd te kunnen gaan leveren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.