Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
22
06
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Bedrijven tekenen voor verduurzaming van goudketen

De regering en de goudsector hebben afspraken gemaakt over het gebruik van verantwoord goud. Samen hebben ze een convenant getekend, wat ervoor moet zorgen dat de goudketen van winning tot recycling duurzamer wordt. Dat is zowel beter voor de mens als voor het milieu, meldt Rijksoverheid.

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft samen met producenten van elektronica en sieraden, recyclers en maatschappelijke organisaties het Convenant Verantwoord Goud ondertekend. Het convenant moet ervoor zorgen dat de mensenrechten, het milieu en de biodiversiteit in de gehele keten beter worden gerespecteerd. Het is, volgens de betrokken partijen, voor het eerst dat een dergelijke samenwerking in de goudsector wordt gerealiseerd.

Verantwoord inkopen
Volgens Ploumen zijn de omstandigheden in de goudmijnen in ontwikkelingslanden vaak erbarmelijk. Door het tekenen van dit convenant wordt het duidelijk in hoeverre de Nederlandse goudsector gerelateerd is aan die slechte werkomstandigheden en wat daar aan kan worden gedaan. Een aantal bedrijven in Nederland proberen al verantwoord goud in te kopen, maar volgens Ploumen moeten alle bedrijven zich daar sterk voor maken. Het convenant draagt daaraan bij, zowel in Nederland als daarbuiten.

Afspraken
Het convenant is vrijwillig, maar de afspraken zijn niet vrijblijvend. De bedrijven rapporteren jaarlijks over hun resultaten via een onafhankelijk secretariaat bij de Sociaal Economische Raad. Als bedrijven hun afspraken niet nakomen, dan worden ze door andere partijen daarop aangesproken. Uiteindelijk kunnen ze zelfs uit het convenant gezet worden.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.