Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
01
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Bedrijven verwachten snel schaarste metalen en mineralen

Productiebedrijven verwachten dat schaarste in metalen en mineralen al in de komende vijf jaar voor grote problemen gaat zorgen. Vooral Europese bedrijven in de energie, infrastructuur en hightech zien het somber in.

Uit een deze week door PwC gepubliceerd rapport blijkt dat bestuurders van grote, wereldwijd actieve productiebedrijven in de nabije toekomst vrezen voor grondstofschaarste. Vooral geopolitieke ontwikkelingen zorgen ervoor dat stijgende prijzen in de komende vijf jaar mogelijk een sterke impact hebben op hun bedrijfsvoering.

Tijdbom
In het PWC-rapport ‘Minerals and metals scarcity: the ticking time bomb’, dat het resultaat is van onderzoek onder 69 productiebedrijven uit de FTSE500, valt te lezen dat bijna driekwart van de bestuurders grotere risico’s verwacht, waarbij vooral Europese bedrijven zich somber tonen. Met name de groeiende vraag naar metalen en mineralen en onzekere geopolitieke verhoudingen baren hen zorgen. Bedrijven die het meest voor hun toekomst vrezen komen uit de energiesector, infrastructuur en hightech.

Veel genoemd
De meest genoemde mineralen en metalen waarvan productiebedrijven een grotere schaarste verwachten zijn beryllium (o.a. gebruikt in lichtgewicht materialen voor defensie en ruimtevaart), het in vliegtuigmotoren en autobatterijen gebruikte cobalt, het in mobiele telefoons verwerkte taltalum, flurospar (belangrijk in constructiematerialen), lithium (dat veel voorkomt in windturbines en hybride auto’s) en de voor supermagneten benodigde zeldzame metalen neodymium en dysposium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.