Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
22
02
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: PMI
Soort:

Bedrijvigheid Europa bereikt hoogste punt in zes jaar

Bedrijvigheid Europa bereikt hoogste punt in zes jaar
Foto: Dreamstime

De bedrijvigheid in Europa heeft het hoogste punt in zes jaar tijd bereikt. Dit blijkt uit de maandelijkse enquête onder inkoopmanagers van het onderzoeksbureau IHS Markit. De aantrekkende industrie leidt wel tot meer inflatie, meldt Financieel Dagblad.

De inkoopmanagersindex in Europa is met 1,6 punten gestegen naar 56,0. Dit niveau is voor het laatst gezien in april 2011. Zowel in de dienstensector als in de verwerkende industrie gaat het goed. IHS Markit schat dat de economie van de eurozone over het eerste kwartaal een groei van 0,6 procent kan maken, als de industrie op dit niveau blijft.

Inflatie
De aantrekkende bedrijvigheid zorgt wel voor een inflatoire druk. Sinds mei 2011 zijn de prijzen aan de inkoopkant met een rap tempo toegenomen. Vooral de industrie merkt dit. Grondstoffen op de internationale markten zijn duurder. Aanbieders zien meer mogelijkheden om de prijzen te verhogen. Ook de levertijden worden steeds langer.

Verkoopprijzen
De verkoopprijzen stijgen ook, maar niet zo hard als de inkoopprijzen. Bedrijven zullen daarom waarschijnlijk last blijven houden van margedruk. De vraag is hoe lang het nog duurt voordat de oplopende prijzen tot uitdrukking komen in de kerninflatie. Op dit moment is daarvan nog geen sprake.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.