Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
09
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Belangenverenigingen in opstand tegen Ahold Delhaize

Belangenverenigingen in opstand tegen Ahold Delhaize

Belangenverenigingen in zowel Nederland en België komen in opstand tegen Ahold Delhaize. Zowel de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie FNLI, als de Belgische tegenhangers BABM en Fevia vinden dat de supermarktketen te ver gaat bij het afdwingen van lagere prijzen bij leveranciers. Dat schrijven de kranten FD en De Tijd.

Ahold Delhaize voert gesprekken met zijn honderd grootste levensmiddelenleveranciers. De aanleiding hiervan is de fusie van de ondernemingen. Volgens de supermarktketen profiteren leveranciers van de toegenomen schaalgrootte van de ondernemingen. Ook zijn de twee ketens er na de fusie achter gekomen dat er verschillen tussen de inkoopprijzen in België en Nederland zijn. Dit wil het concern graag gelijktrekken

Korting met terugwerkende kracht
Daarbovenop vraagt Ahold Delhaize een korting voor producten die zijn verkocht vanaf 1 januari 2016, vertellen leveranciers aan de kranten. De fusie was in 2015 aangekondigd en dat hebben sommige leveranciers meegenomen in hun jaaronderhandelingen. Dat voordeel pakt Ahold Delhaize nu weer terug. Volgens de leveranciers dreigt Ahold Delhaize om producten uit de schappen te halen, wanneer zij niet ingaan op de voorstellen van het supermarktbedrijf.

Klacht Stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken
FNLI stelt dat de manier waarop Ahold Delhaize de prijsonderhandelingen voert, indruist tegen de Gedragscode Eerlijke Handelspraktijken en heeft daarom een klacht ingediend bij de Stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken. Er zou sprake zijn van het opleggen van voorwaarden met terugwerkende kracht en het openbreken van bestaande contracten, stelt FNLI. Ook wordt er gedreigd met consequenties voor de handelsrelatie en worden er vergoedingen geëist waar geen prestaties tegenover staan.

Reactie Ahold Delhaize
Ahold Delhaize benadrukt tegen De Tijd dat ze zich aan de regels houdt. Er zou helemaal geen sprake zijn van eenzijdige onderhandelingen. Een woordvoerder geeft aan dat er individuele gesprekken worden gevoerd met leveranciers, en dat de partijen daarin samen tot overeenstemming komen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.