Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
01
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kelly Hulshof
Dossier: Economie
Soort:

Beleid rond open ICT raakt in vergetelheid

Van de overheidseisen rond open source software en open standaardeisen is niet veel tot uiting gekomen in de praktijk. Volgens promovendus Mathieu Paapst is er een realistischer plan nodig.

Overheidsinstanties moeten voor open ICT kiezen omdat interoperabiliteit en leveranciersonafhankelijkheid vereist zijn. Dat is echter niet aangekomen bij de doelgroep. Promovendus Mathieu Paapst vindt het logisch. “Veel ICT-inkopers weten nauwelijks van het beleid rond ICT”, zegt hij tegen Binnenlands Bestuur.

Het beleid in de praktijk
Aan de hand van interviews en onderzoeken naar aanbestedingen heeft Paapst waargenomen dat het beleid in de praktijk enkele barrières kent, die per overheidslaag verschillen. Met name in de zorg en het onderwijs is de doorwerking van het beleid volgens Paapst “dramatisch”. Daarnaast is het voor gemeentes niet verplicht om het actieplan van Nederland Open in Verbinding (NOiV), dat in 2007 in het leven geroepen is, te volgen. In het actieplan werd het beleid van open ICT bevestigd.

Een nieuw plan
Volgens Paapst moet een nieuw plan rekening houden met de vastgestelde barrières en zoiets als een subsidiepotje daar tegenover zetten. Een verplichting om software voor alle browsers geschikt te maken is ook geen overbodige luxe. Dit is niet alleen te bewerkstelligen door de wet te veranderen, vindt Paapst. Hij benadrukt dat interoperabiliteit en leveranciersonafhankelijkheid gelijktijdig behandeld moet worden. Onwelwillende leveranciers worden op die manier gedwongen te kiezen voor open standaarden.

Door Kelly Hulshof
 Kelly Hulshof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.