Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
12
04
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Global
Soort:

Belgi? begint met openbare aanbesteding medicijnen

[Brussel-ANP] De Belgische minister van Volksgezondheid Demotte begint een experiment met de openbare aanbesteding van medicijnen in de hoop forse besparingen op het gezondheidsbudget tot stand te brengen. Demotte gaat vier fabrikanten van de anticonceptiepil vragen een offerte in te dienen.

Voor de pil van de producent die de beste offerte indient. krijgen vrouwen het meeste geld terugbetaald van de overheid. Voor andere pillen geldt dan een lager terugbetalingstarief. Demotte denkt daarmee miljoenen euro's te kunnen besparen. Als het experiment met de pil gunstig werkt. wil de socialistische bewindsman de regeling ook voor andere medicijnen invoeren. meldden diverse Belgische media zaterdag.

Pati?nten krijgen in Belgi? doorgaans 75 procent van de kosten voor medicijnen terugbetaald. Alleen chronisch pati?nten ontvangen vaak een volledige vergoeding. Voor de pil van de producent die de goedkoopste offerte doet aan de overheid zou Demotte 75 procent willen teruggeven. Voor anticonceptiepillen van andere producenten zou maar 20 procent terugbetaald worden.

De bewindsman verwacht dat het voor producenten zo interessant zal zijn om een zeer voordelige offerte in te dienen. dat voor de overheid ondanks de terugbetaling van 75 procent van de kosten. toch veel geld te besparen valt.

De discussie over de kosten van geneesmiddelen woedt al enige tijd in Belgi?. omdat er dit jaar een overschrijding van het budget voor volksgezondheid van ruim 240 miljoen euro dreigt. In totaal kost de terubetaling van medicijnen via de ziekenfondsen de Belgische belastingbetaler 3 miljard euro per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.