Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
09
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Economie
Soort:

Belgische postbodes bezorgd over aanbesteding

Schijnzelfstandigheid door uitbesteding is niet alleen een Nederlands probleem, ook bij onze Zuiderburen zorgt het voor hevige discussies. In Brussel gingen gisteren duizend postbodes de straat op om te protesteren tegen de aanbesteding van de bezorging van kranten en tijdschriften.

De Belgische krant De Standaard schrijft dat de actie bij het Ministerie van Economische Zaken rustig verliep. De gevel werd getroffen door enkele eieren en vakbondsvertegenwoordigers hadden een onderhoud met de kabinetschef van minister Johan Vande Valotte. Zij vrezen een verlies van drieduizend banen bij postbedrijf Bpost als deze het contract verliest. In december gaat de regering een beslissing nemen, waarna het nieuwe contract een jaar later in zal gaan vanaf 1 januari 2016.

Europa
Sinds 2011 is de Belgische postmarkt volledig geliberaliseerd. Toen Bpost vorig jaar overheidssteun kreeg voor de uitvoering van enkele openbare diensten, was het ‘Europa’ dat de aanbesteding van het kranten- en tijdschriftencontract eiste. Concurrenten van Bpost in de aanbesteding zijn de Belgische Distributiedienst (BD), die nu al huis-huis-drukwerk verspreidt, en persdistributeur AMP. Volgens vakbonden bestaat het gevaar dat in een nieuw contract schijnzelfstandigen voor een appel en een ei de taken van de huidige postbodes gaan overnemen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.