Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
06
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Onderzoek
Soort:

Bemiddelingsbureaus verwachten groei werk interim inkopers

Bureaus die bemiddelen voor zelfstandige inkoopprofessionals tonen zich gematigd optimistisch over marktontwikkelingen, zo blijkt uit een enquête. Vooral ervaren inkopers mogen meer klussen verwachten. Discussie blijft bestaan over contractuele bepalingen en gehanteerde tarieven.

In het onlangs door SEPP (Self Employed Purchasing Professionals) openbaar gemaakte marktonderzoek onder zelfstandige inkoopprofessionals werd dit jaar voor het eerst ook de mening van bemiddelingsbureaus gepeild. SEPP vroeg hen naar verschillende zaken, zoals marktontwikkelingen en visie op contractovereenkomsten.

Veel variatie
De 26 bureaus die het marktonderzoek invulden, lopen sterk uiteen. Het aantal vestigingen varieerde van 1 tot 17, het aantal werknemers van 2 tot 2300 en het aantal disciplines van 1 tot 9. In totaal kenden deze bureaus een kleine 15.000 inschrijvingen, sommige interimmers staan bij meerdere bureaus ingeschreven. Op het moment van het onderzoek waren 1.012 interimmers op opdracht.

Vacatures en tarieven
Inkoopvacatures plaatsen zij, behalve op de eigen website, op LinkedIn, Inkopers-Cafe, monsterboard.nl en freelance.nl. Als tarieven zeggen zij een kleine 40 euro per uur te hanteren voor trainees, ruim 50 euro voor junior-inkopers, 70 euro voor een inkoper op medior-niveau en ruim 90 voor een senior-inkoper. Dat is overigens aanmerkelijk minder dan wat SEPP-leden in de tegelijkertijd onder hen gehouden enquête zeggen te verdienen (ruim 70 procent noemt een bedrag dat tussen de 81 en 100 euro ligt).

Positief over marktontwikkelingen
Gevraagd naar hun verwachtingen over marktontwikkelingen tonen de bureaus zich over het algemeen positief. Zij verwachten een stijging van de vraag of in elk geval een consolidatie ervan. Vooral projectinkopers en inkopers op medior- en senior-niveaus mogen zich verheugen op een groeiende belangstelling. Er is behoefte aan kennis en ervaring. Verschillende uitkomsten lopen overigens parallel aan de resultaten van de SEPP Enquête onder zelfstandigen. Ook bureaus verwachten een stijging in de branches olie/gas/chemie en productie/engineering, evenals een daling in de publieke sector.

Wat is redelijk?

Verdeeld zijn de bureaus wanneer het over overeenkomsten met interimmers gaat. 47.1 procent zegt dat overeenkomsten door hen doorgaans zonder discussie worden geaccepteerd, een andere 47.1 procent denkt er anders over, 5,8 procent zegt geen mening te hebben. Vooral het concurrentie- of relatiebeding zorgt volgens de tweede groep voor veel discussie. Ook betalingstermijnen en aansprakelijkheden zijn knelpunten. Tot slot, maar dat mogen we eigenlijk nauwelijks verrassend noemen, zijn de SEPP’ers en de bureaus het niet geheel eens over de tarieven. De grootste groep bureaus acht voor een hoge mate van bemiddeling een tarief van 21 procent redelijk, waar de meeste interimmers een tarief van 16 procent noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.