Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
05
11
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Onderzoek
Soort:

Benchmark NEVI/Berenschot: inkoop zorginstellingen professionaliseert

De volwassenheid van inkoop bij zorginstellingen is aanzienlijk gestegen. Dat blijkt uit een benchmark die organisatieadviesbureau Berenschot heeft uitgevoerd in samenwerking met NEVI.

Onderdelen met betrekking op mensen en activiteiten van de tactische inkooporganisatie scoren het best bij zorginstellingen. Er blijkt nauwelijks verschil tussen care en cure. Hiermee zijn instellingen klaar om professionele inkoop zeker te stellen. De zorgorganisaties scoren relatief laag op meer strategische elementen van contractmanagement en leveranciersrelatiemanagement. Dit zijn dan ook terecht veel genoemde onderwerpen op de ontwikkelagenda van inkooporganisaties van zorginstellingen voor de komende periode.

Vergroten inkoopvolwassenheid
Met het oog op de toekomst is het vergoten van de inkoopvolwassenheid belangrijk voor de zorg. Een goede inkooporganisatie kan immers een zeer belangrijke bijdrage leveren aan het functioneren van een organisatie. Niet alleen door te besparen op inkoopkosten, ook door het verhogen van kwaliteit en innovatie, door het vergroten van de logistieke beheersing en door het verbeteren van de primaire processen samen met de leveranciers. Een aantal aspecten is van groot belang bij het vergroten van de professionaliteit. Bijvoorbeeld de mate waarin er inzicht is in de inkoopuitgaven, het managementniveau waarop inkoopaspecten besproken worden, de mate van inkoopuitgaven via raamcontracten en de coördinatie van de inkoopstromen.

Publicatie
Van de 189 zorginstellingen die uitgenodigd waren voor het onderzoek, hebben 78 hoofden inkoop de vragenlijst ingevuld. De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in de publicatie ‘Inkoop in de zorg anno 2011, best practices’ die Berenschot gisteren aanbood aan de voorzitter van NEVI Zorg, Arie Slingerland.

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.