Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
11
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Outsourcing
Soort:

Besparingen en innovatie door uitbesteden van ICT

Besparingen en innovatie door uitbesteden van ICT

Ziekenhuizen besteden veel geld aan het onderhoud van verouderde ICT-systemen. “Door slim uitbesteden ontstaat meer ruimte voor bijvoorbeeld innovatie”, vertelt Paul van Roozendaal, algemeen directeur bij ICT-dienstverlener Vancis, aan Zorgvisie. “Het ICT-personeel is voornamelijk bezig met het ziekenhuis draaiende houden. Daardoor hebben ze weinig ruimte om na te denken over innovatie. Extra gelden gaan naar opleidingen en het inwerken van nieuw personeel om de continuïteit te bewaren.”

Gemiddeld gaat vijf procent van de totale omzet van ziekenhuizen naar zorg-ICT, blijkt uit de ICT Benchmark Ziekenhuizen 2015 van M&I/Partners. Van de totale ICT-kosten gaan de meeste middelen naar software en personeel. Deze kosten nemen ook steeds verder toe, omdat ziekenhuizen steeds meer gebruik maken van applicaties voor de uitvoering van hun primaire en ondersteunende processen.

‘Uitbesteden is goedkoper’
Volgens Roozendaal wordt er nog niet veel nagedacht over het uitbesteden van ICT. Dit kan volgens hem goedkoper uitvallen omdat externe partijen meerdere partijen bedienen en over meer up-to-date kennis beschikken. “Ziekenhuizen denken ten onrechte dat zij de dienstverlening beter zelf kunnen leveren. Ziekenhuizen hebben een primaire taak en dat is zorg leveren. Door de strakke wet- en regelgeving en privacyregels denken zij alles zelf te moeten regelen op het gebied van ICT.”

Privacygevoelige data
In principe is alles uit te besteden, meent Van Roozendaal. “De eerste reactie bij ziekenhuizen is dat zij alle privacygevoelige data in huis moeten houden. Datacenters hebben echter enorm veilige systemen. Ik durf te zeggen dat een ziekenhuis makkelijker te hacken is en meer fouten maakt dan een extern bureau.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Antoon van Luxemburg | 19-11-2015 om 10:31

    De grootste kostenpost in ziekenhuizen zit in het EPD/ZIS en beheer daarvan. Daar heeft uitbesteden van ICT niet direct veel mee te maken. Desondanks is het interessant te weten wat de impact en potentie van uitbesteden van ziekenhuis ICT is. Op het Computable congres vertelt ZaansMC (Janine Schuijt), het eerste ziekenhuis in Nederland dat haar ICT uitbesteed, over haar overwegingen en ervaringen. Ook collega Mark v/d Velden die de selectie en inkoop begeleidde, geeft zijn visie. Zie voor meer info http://www.computableseminars.nl/zorg/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.