Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
11
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Rosa de Buisonjé
Dossier: Onderzoek
Soort:

Best of Public Procurement: wel of niet duurzaam inkopen?

Uit het onlangs gepubliceerde rapport “Best of Public Procurement” van DPA Supply Chain en NEVI, blijkt dat de focus voor veel inkopers de komende tijd ligt op besparen. Er valt volgens de inkopers vooral veel te halen in de uitnuttingsfase van het inkoopproces. Duurzaamheid is voor de deelnemers minder belangrijk.

De absolute sterren van het bekende benchmarkonderzoek zijn, net als twee jaar geleden, de zelfstandige bestuursorganen (ZBO’s) en de zorg. Beide sectoren zijn goed op weg naar integrale inkoop en voor zowel de zorg als de ZBO’s zijn besparingen een groot succes. Contractmanagement  is bij beide koplopers ver ontwikkeld, evenals de ict-ondersteuning. De inkoop is bij ZBO’s en binnen de zorg een zelfstandige, professionele afdeling geworden.

Duurzame inkoop
Karin van IJsselmuide, kennismanager bij NEVI, benadrukt het belang van duurzaam inkopen. Volgens haar is duurzaam inkopen dan ook de motor achter het professioneel inkopen. “Niemand is tegen duurzame inkoop”, stelt Van IJsselmuide.  Opvallend is dat bij de koplopers van het onderzoek duurzaamheid op een laag pitje staat. Het thema speelt in de zorg geen belangrijke rol en bij de ZBO’s wordt het niet eens genoemd. Ze focussen zich meer op de besparingen, contractmanagement en de doelmatigheid van de inkoop: duurzaamheid raakt hierdoor op de achtergrond. Iets meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek kent een lager belang toe aan duurzame inkoop dan dat ze twee jaar geleden in hetzelfde onderzoek deden. “Bij besparen wordt vooral gelet op de korte termijn, terwijl duurzaamheid juist vaak op de langere termijn besparingen oplevert”, licht Van IJsselmuide toe.

Belang duurzaamheid
Van IJsselmuide stelt dat de duurzaamheid moet worden meegenomen in alle fasen van het inkoopproces. “Duurzaam inkopen gaat hand in hand met de besparingen”, beargumenteert ze. Volgens haar moet het bedrijfsleven zelfs meedoen met deze ontwikkeling om concurrenten bij te kunnen blijven. Gaan de overheidsinkopers niet mee in de duurzaamheid, dan zullen ze volgens Van IJsselmuide haar voorbeeldfunctie en daarmee vertrouwen van de samenleving mislopen. Dat de eerste stappen bij verschillende sectoren inmiddels gezet zijn, benadrukt Hans Dussel, auteur van het rapport. “Duurzaamheid krijgt steeds meer aandacht, ook van de inkoopwereld. De eerste stappen zijn gezet, en daar ben ik heel tevreden mee.”

Verbeteringen bij gemeentes
De hekkensluiters van het benchmarkonderzoek binnen de publieke inkoop zijn de gemeentes. Met een 6,2 scoren ze net onder het gemiddelde en vooral bij de uitnutting van het inkoopproces en contractmanagement valt de grootste verbetering te halen. Opvallend is dat juist bij de gemeentes duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Dussel legt uit waarom. “Bij bijvoorbeeld de provincies en gemeentes is duurzaamheid een belangrijk thema, ook omdat dit in het takenpakket van zowel gemeentes als provincies vaak terugkomt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.