Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
07
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Onderzoek
Soort:

Betaalgedrag bedrijven verslechterd

Betaalgedrag bedrijven verslechterd

Grote bedrijven hebben met hun mkb-leveranciers betaaltermijnen van gemiddeld 35 dagen afgesproken. Desondanks komt de betaling gemiddeld pas na 43 dagen binnen. Dat betekent dat leveranciers ten opzichte van een jaar geleden, twee dagen langer moeten wachten op hun geld. Dit blijkt uit onderzoek van Betaalme.nu, een initiatief dat streeft naar kortere betalingstermijnen voor het mkb.

Vorig jaar werd strengere wetgeving geïntroduceerd om betaaltermijnen te verkorten. Daarin is bepaald dat grote bedrijven betalingstermijnen van maximaal zestig dagen mogen hanteren. Uit het onderzoek van Betaalme.nu blijkt nu dus dat deze nieuwe regels eerder een averechts effect hebben op het betaalgedrag van grote bedrijven.

Contact
Betaalme.nu concludeert dat leveranciers niet alleen langer moeten wachten op betaling, maar ook steeds vaker contact moeten opnemen met hun afnemers over de betaling van facturen. 30% van de ondervraagden gaf aan dit vaak of altijd te moeten. Vorig jaar was dit het geval voor 15% van de ondervraagden.

Bezwaar
Ook blijkt uit het onderzoek dat 50% van de ondervraagden het verzoek heeft gekregen korting te geven op hun factuur in ruil voor een sneller betaling. Vorig jaar gaf twee derde van de ondernemers aan zo een verzoek nooit te hebben gekregen. Tot slot geeft Betaalme.nu aan dat mkb-ers amper bezwaar maken tegen langere betalingstermijn, ook als dit een negatief effect heeft op hun liquiditeit.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.