Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
05
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2
Door Samira Huibregtse
Dossier: Inkoop
Soort:

Betaaltermijnen MKB worden nog steeds verlengd

Het betaalgedrag aan leveranciers uit het MKB is ondanks de aantrekkende economie nog niet verbeterd. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Betaalme.nu. Zo heeft 44 procent van de ondervraagde mkb’ers te maken gehad met verlengde betaaltermijnen en krijgt een derde van de ondervraagde leveranciers later betaald dan de afgesproken termijn.

Grote bedrijven verlengen hun betaaltermijnen om hun werkkapitaal te verbeteren. Dit komt vaak voor in tijden van economische teruggang. Op dit moment gaat het goed met de economie, maar wordt er nog steeds veel druk gevoerd op de betaaltermijnen. Het is daarom, volgens Joost van den Hondel van Betaalme.nu, belangrijk dat leveranciers uit het MKB nu zelf beginnen over snellere betaling bij hun afnemers. Daarnaast moeten leveranciers hun factuur eerder opsturen om zo sneller betaald te kunnen worden. Nu stuurt de helft van de leveranciers hun factuur pas een werkweek of langer na levering van hun goederen of diensten.

Status is belangrijk
Een derde van de ondervraagde mkb’ers heeft aangeven dat de facturen later dan de afgesproken betaaltermijn betaald worden. Een van de meest voorkomende redenen hiervoor is dat het gefactureerde bedrag niet klopt of dat de factuurgegevens niet goed zijn ingevuld. Van den Hondel is daarom van mening dat het voor leveranciers nuttig is om te weten wat de status van hun facturen zijn en om die ook uit te wisselen. Nu ontvangt slechts 18 procent van de leveranciers een apart bericht dat de factuur is goedgekeurd.

Elektronisch factureren
Een efficiënte manier om fouten en/of vertragingen te voorkomen, is elektronisch factureren. Bij de overheid is dit al verplicht gesteld, maar in het bedrijfsleven wordt het nog veel met de hand gedaan. Volgens Van den Hondel doet 15 procent van de leveranciers uit het MKB nog niet aan elektronisch factureren.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Reacties:

  • Marcel van Wensem | 26-05-2017 om 11:21

    Helemaal eens met de conclusie. Wij zien bij onze relaties een significante versnelling in de betaaltermijn. E-Facturatie heeft zoveel voordelen, zowel voor verzenders als ontvangers. “Gewoon beginnen” is mijn advies.

  • Mado | 19-06-2017 om 14:49

    Ik factureer al een tijdje elektronisch, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er daarvoor ook niet zoveel last van had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.