Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
07
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Supply Chain
Soort:

Betonakkoord moet keten verduurzamen

Betonakkoord moet keten verduurzamen

47 partijen hebben deze week, onder leiding van MVO Nederland, het betonakkoord ondertekend. Daarin is onder meer afgesproken om de keten transparanter te maken, de vraag naar groen beton te laten stijgen door duurzaamheidscriteria op te nemen in aanbestedingen en om in 2030 100% van het betonafval te hergebruiken.

Het akkoord is ondertekend door opdrachtgevers (onder meer Rijkswaterstaat en ProRail), bouwondernemingen (BAM, VolkerWessels) en producenten (Cementbow, VBI). Daarnaast doen ook vier ministeries – Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken, en Landbouw - mee aan het akkoord.

Grote stappen
Maria van der Heijden, directeur van MVO-Nederland, stelt in een persbericht dat de sector met het betonakkoord bouwt aan een duurzamere leefomgeving. “Zulke grote stappen kunnen alleen in een nationaal ketenakkoord als dit, waarin publieke en private partijen elkaar stimuleren en uitdagen om dingen beter te doen, slimmer te werken en samen te groeien.”

Symbolisch
Toch zijn er ook twijfels over het akkoord, zo meldt Trouw. Vorig jaar liet brancheorganisatie Cement- en Betoncentrum, inmiddels omgedoopt tot Het Betonhuis – weten het conceptakkoord te ambitieus en symbolisch te vinden. De organisatie behoort nu dan ook niet tot de ondertekenaars.

Vliegas
Een ander probleem is dat het lastig is om een duurzame oplossing te vinden voor cement, de grootste vervuiler in beton. Volgens Trouw is vliegas tot nu toe het beste alternatief gebleken, maar dat is een restproduct van kolencentrales. Nu duurzame energiebronnen steeds meer kolencentrales vervangen is er echter ook minder vliegas beschikbaar.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.