Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
22
01
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Bierbrouwer onder vuur vanwege betalingstermijn

’s Werelds grootste bierbrouwer AB InBev ligt onder vuur, vanwege zijn lange betaaltermijnen voor leveranciers. De biergigant betaalt zijn leveranciers pas na 120 dagen, terwijl afnemers hooguit 30 dagen krijgen om te betalen. Drankhandelaren, cafébazen en belangenbehartigers vinden dat de brouwer zijn machtspositie misbruikt, aldus de Belgische krant De Tijd. 

De late betaling van de facturen, vergroot het risico op liquiditeitsproblemen bij leveranciers. De krant sprak de leveranciers en afnemers, waaruit blijkt dat er een groot ongenoegen bestaat over de korte betalingsperiode voor afnemers. Drankhandelaren moeten de facturen binnen 15 tot 30 dagen betalen, maar in praktijk krijgen de afnemers niet meer dan 15 dagen de tijd.

Vijf maanden wachten op betaling
Ook aan de leverancierszijde heerst onvrede. Zo zou de bierbrouwer een leverancier hebben gevraagd facturen te postdateren naar een maand later. Daardoor moet de leverancier zelfs vijf maanden wachten op de betaling, terwijl hij zelf ook facturen van zijn eigen leveranciers binnenkrijgt.

AB InBev is terughoudend
AB InBev reageert terughoudend. 'Betalingsvoorwaarden worden in onderling overleg bepaald als onderdeel van de commerciële onderhandelingen', zegt de brouwerij in een reactie tegen de De Tijd. 'De betalingstermijn is slechts één element in de globale overeenkomst met elk van hen. We moedigen onze leveranciers aan ons rechtstreeks te contacteren in geval van moeilijkheden.'

120-daagse betalingstermijn
AB InBev voerde de 120-daagse betalingstermijn in 2009 eenzijdig in. Volgens de Europese regels is er strikt genomen een betalingstermijn van 30 dagen, na ontvangst van de factuur. Echter, indien overeengekomen, mag die betaaltermijn verlengd worden. Een voorwaarde is dat deze termijn niet onredelijk mag zijn voor de leverancier. Nu pleitten belangenorganisaties voor aanpassing van de Belgische wet, waardoor de betalingstermijn niet langer dan 30 dagen mag zijn. 

 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.